Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljonkostnader för inställda operationer

Publicerat torsdag 9 juni 2016 kl 12.39
"Ju längre tid patienterna är på sjukhuset, desto mer kostar det"
(2:10 min)
Läkare i en operationssal. Foto: Jack Mikrut/TT.
Foto: Jack Mikrut/TT.

Inställda operationer leder till mångmiljonkostnader varje år. Förutom besvären av att en operation inte blir av på utsatt tid, innebär strukna operationer att vårdresurser utnyttjas ineffektivt. Det blir även ofta merkostnader för patienten och anhöriga.

För tre år sen, när då tjugotreåriga Therese Weståker skulle genomgå en hjärnoperation, hade hela familjen förberett sig på det.

– Tre personer hade tagit ledigt inför min operation, berättar Therese. Jag själv var sjukskriven, så fyra personers vardag var planerad. Vi visste ju inte alls i vilket skick jag skulle vara i när jag kom hem. 

Kostnaderna för patienten, sjukhuset och samhället, är stora när operationer ställs in med kort varsel. Det kan handla om längre sjukskrivningar, vikarier på arbetsplatsen, anhöriga som tagit ledigt, kanske rest långt och barnvakter som ordnats. 

– Ju längre tid patienterna är på sjukhuset, desto mer kostar det. Sjukhusplatser är dyra, säger Björn-Erik Erlandsson. Han är prodekan på Teknik och hälsa på KTH och har också varit verksamhetschef för medicinsk teknik och informatik på två stora sjukhus.

En sjukhusplats kostar omkring 5 000 kronor om dygnet. I de fall en operation stryks på grund av att patienten inte finns på plats, en inte ovanlig orsak, kan det leda till att en förberedd operationssal står utan patient. En bemannad operationssal kostar omkring 12 000 kronor i timmen.

Ersättningen som de patienter har rätt till som får sin operation struken av skäl som inte har med patienten att göra, blir sammanlagt omkring tio miljoner kronor om året enligt Ekots uträkningar.

När Region Skåne lät en revisionsbyrå räkna på kostnaderna för strukna operationer för åren 2009 - 2011, visade deras beräkningar att Region Skånes strukna operationer motsvarade vad det kostar att driva en operationssal i nästan ett år, det vill säga mellan 11 och 16 miljoner kronor.

Björn-Erik Erlandsson menar, att man måste se problemet ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, eftersom kostnaderna för de inställda operationerna fördelas på patienter, anhöriga, försäkringskassan, arbetsplatser och sjukhusen. Dessutom är det kanske största priset svårt att räkna på i siffror, säger han.

– Oberoende om patienten ligger hemma eller på en sal på sjukhuset och väntar på operation, så finns lidandet för patienten. Och det har vi aldrig tagit hänsyn till som en kostnad, säger Björn-Erik Erlandsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".