Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högskoledom kan få stora konsekvenser

Publicerat tisdag 14 juni 2016 kl 13.25
Utbildning var för dålig
(1:41 min)
Connie Dickinson
Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio

En utbildning vid Mälardalens högskola var så dålig att den amerikanska studenten Connie Dickinson har rätt att få sina studieavgifter återbetalda, det slog Västmanlands tingsrätt fast i dag. Och domen kan få stora konsekvenser.

– Det klargörs att den student som betalar för en utbildning har rätt till god kvalitet, och när utbildningen inte håller god kvalitet kan studenten ha rätt att få kompensation för det, säger Fredrik Bergman.

Han är chefsjurist på Centrum för rättvisa, som har drivit Connie Dickinsons fall.

Studieavgifter för utomeuropeiska studenter infördes redan hösten 2011. Sen dess har Universitetskanslersämbetet vid upprepade tillfällen påpekat att dagens system för återbetalning av studieavgifter är rättsosäkert. Det är otydligt vad som gäller.

Trots det har inga förändringar gjorts.

Men nu har alltså ett fall prövats rättsligt. Rätten går på Connie Dickinsons linje.

– Jag är jätteglad, det känns bra. Det har äntligen rättats till, säger amerikanska Connie Dickinson.

Men processen har varit lång.

Connie Dickinson började att läsa matematik på Mälardalens högskola hösten 2011, samma år som studieavgifter för utomeuropeiska studenter infördes. Men utbildningen höll inte måttet. Det saknades lärare med rätt kompetens och studiematerialet så väl som lokalerna var bristfälliga.

När utbildningen sen underkändes av Universitetskanslersämbetet, hoppade Connie Dickinson av och krävde pengarna tillbaka. Men det fick hon inte.

– Det kändes fruktansvärt, jag kände mig helt rättslös, säger hon.

Sammanlagt hade Connie Dickinson betalat närmare 200 000 kronor för sin utbildning här i Sverige.

Hon hade ingen möjlighet att ta den ekonomiska risken att driva fallet rättsligt själv, men Centrum för rättvisa valde att hjälpa Connie Dickinson att driva fallet.

– Det har varit en tung och lång process, men nu känns det jätteskönt att det är över. Mitt liv är räddat nu, säger hon.

För enligt domen ska högskolan betala tillbaka alla pengar till Connie Dickinson. Det gör att hon har råd att göra ett nytt försök med studierna.

Hade hon förlorat hade hon i stället riskerat att bli betalningsskyldig. Mälardalens högskola har krävt henne på en halv miljon i rättegångskostnader.

Mälardalens högskola har än så länge inte bestämt sig för om man ska överklaga domen eller inte.

– Vi måste gå igenom den mer, och så tror jag att det vore bra att diskutera med andra i sektorn först, säger Marie Eriksson, högskoledirektör på Mälardalens högskola.

Men Clarence Craaford från Centrum för rättvisa är trygg med domen.

– Det är ett glädjande och logiskt beslut som kommit i dag. När staten säljer en utbildning som inte håller måttet då måste staten hållas ansvarig. Nu får vi se om domen överklagas. Men tills vidare är vi nöjda och jag känner mig övertygad om att domen kommer att stå sig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".