Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Svenskar borde lagra mer mat"

Publicerat torsdag 7 juli 2016 kl 05.00
Livsmedelsverket: Vi blir mer sårbara hela tiden
(1:48 min)
Kundvagn med matvaror i en av Willys butiker. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Sveriges livsmedelslager avskaffades i och med EU-inträdet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/arkiv

Sveriges livsmedelsförsörjning är alldeles för sårbar, enligt Livsmedelsverket. Nu vill myndigheten se nya krav för både kommuners och individers krisberedskap, enligt Therese Frisell som är beredskapsansvarig på Livsmedelsverket.

– Jag ser att vi blir mer sårbara hela tiden. Ungefär varannan tugga vi tuggar är importerad mat, säger Therese Frisell.

Sverige skulle få slut på mat efter bara några veckor vid en större krissituation som till exempel stänger av transportleder, tror Therese Frisell. Hon tycker att det är alldeles för kort tid.

– Föreställ dig själv, hur bra skulle du fungera om du inte visste när du skulle få mat nästa gång?

Tidigare fanns livsmedelslager i Sverige, men de avskaffades när Sverige gick med i EU.

Men allmänheten har inte hängt med på den förändringen, så nu behövs krafttag, enligt Therese Frisell.

– Vi vill att individens beredskap ska förtydligas.

Det skulle till exempel kunna vara ett mål om att alla ska lagra tillräckligt mycket mat hemma för att klara sig i minst fem dagar, säger Therese Frisell.

Men det behövs mer än så.

– Efter den tiden måste det finnas en buffert i samhällssystemet. Och här har kommunerna ett ansvar, men hur ser det ansvaret ut?

Den frågan hamnar hos regeringen.

Men även om regeringen är medveten om Livsmedelsverkets synpunkter, så kommer inga sådana att beslut tas den närmsta tiden, enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Däremot tänker han lägga fram en ny nationell livsmedelsstrategi i höst som han hoppas ska främja den inhemska matproduktionen.

För det finns andra saker han vill prioritera.

– Det är så många olika delar i en försörjningsberedskap för orostider. Det räcker inte bara att ha mycket livsmedel, det ska komma ut till folk också. Sen är det givetvis ett ansvar att ha det nödvändigaste hemma för några dagar, säger Sven-Erik Bucht.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".