Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brexit kan gynna svensk ekonomi

Publicerat måndag 29 augusti 2016 kl 09.04
"De här företagen skulle kunna välja Sverige"
(2:08 min)
Personer i London som går insvepta i brittiska flaggor.
Personer i London som går insvepta i brittiska flaggor. Foto: ODD ANDERSEN/TT

Företag från andra delar av världen kan välja EU-landet Sverige framför ett land som står utanför EU.

– Där ser vi en möjlighet att de här företagen skulle kunna välja Sverige, säger Lena Sellgren, chefsekonom på organisationen Business Sweden.

Vilka branscher och sektorer kan det handla om?

– Det handlar framför allt om branscher där Sverige har en konkurrensfördel. Det är inom IT och telekom, läkemedel och stora delar av tillverkningsindustrin, säger Lena Sellgren.

Det brittiska beslutet att lämna EU, som fattades vid folkomröstningen 23 juni, utmålades först som ett stort mörkt moln över den brittiska ekonomin och därmed också som ett problem för de länder som har stor handel med Storbritannien.

Men den brittiska ekonomin tuffar på. Och färska siffror visar att den brittiska industrin ser ökad efterfrågan från utlandet.

Allt färre talar nu om den lågkonjunktur som många spådde skulle bli följden av brexitbeslutet.

Lena Sellgren på Business Sweden säger att de svenska företagen i Storbritannien klarar sig bra.

– Ja här på Business Sweden ser vi faktiskt ingen större oro hos våra svenska företag som är verksamma på den brittiska marknaden.

Något som talar till den brittiska industrins nackdel är att många företag från andra delar av världen, företag från Amerika eller Asien till exempel, vill kunna verka inom EU.

Här kan Sverige gynnas, enligt Lena Sellgren.

– Ja i den mån att ett företag som i dag är utanför EU och vill in på den europeiska marknaden, då är det mer förmånligt att lägga sig i ett annat land än Storbritannien och där ska Sverige vara med och ta plats.

Är det här lite grand den enes död, den andres bröd?

– Ja, det skulle man kanske kunna säga. Jag har inte riktigt sett på det så men absolut skulle man kunna tänka det.

Men den svenska skogsindustrin ser inte lika ljust på utvecklingen. Sedan brexitbeslutet har pundet fallit kraftigt mot kronan och andra valutor. Den svenska skogsnäringens export till Storbritannien blir därmed mindre värd.

Det är något som Mats Kinnwall, chefekonom på organisationen Skogsindustrierna, noterar.

– Det gör att de inhemska bolagen i Storbritannien får en förbättrad konkurrenssituation gentemot de svenska exportörerna. Den effekten finns naturligtvis där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".