Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lägre temperatur i svensk export

Publicerat torsdag 25 augusti 2016 kl 13.54
Lägre temperatur i svensk export
(2:02 min)
Göteborgs hamn.
Göteborgs hamn. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

De svenska exportföretagen har blivit lite mer pessimistiska om sina exportmöjligheter. Men det är stora skillnader mellan storföretagens och de små och medelstora företagens syn på den närmaste framtiden.

Det visar Business Swedens senaste siffror.

– Vi ser en liten nedgång i vårt exportchefsindex och det var väntat, säger Lena Sellström.

Men det är ju ändå positiva siffror som ligger över det magiska 50-strecket ?

– Ja, de ligger över och vi ser ändå att det är goda exportutsikter. Men det som är tydligt i den här mätningen är att det är en stor skillnad i synen hos våra storföretag och de små och medelstora företagen. Det är lite nytt att det så genomgående är en väldig skillnad. Det är storföretagen som faktiskt drar ner indexet och som är lite mer missnöjda när det gäller till exempel orderingången.

Under det tredje kvartalet är det alltså de stora export företagen som menar att efterfrågan minskar och som väntar sig en sämre lönsamheten under de kommande tre månaderna.

Det kraftigaste fallet i förväntningarna hos företagen på sina exportmöjligheter har skett till länderna i Västeuropa.

Men också till Mellanöstern och, inte oväntat kanske, till Turkiet, tros nu exporten minska mer än tidigare.

I de här regionerna har index fallit till strax under 50 - strecket, det är ju ett index på över 50 som visar på en positiv utveckling.

Men det som sticker ut detta kvartal är att hos de små och medelstora företagen så ökar optimismen om lönsamheten och också tron på ökad export.

Lena Sellgren tror att de stora företagen mera känner av oron i omvärlden, både ekonomisk och politisk, och att det inte gäller i lika hög grad för de mindre

– Jag tror att de små och medelstora företagen har lite lättare att ställa om, de är lite mer snabbfotade. Det kan vara ett skäl.

– När det gäller vissa regioner, där vi har mycket offentlig upphandling och stora projekt, som gäller för storföretagen i större utsträckning, där ser vi att protektionismen kommer närmare oss och det gör att det bromsar upp lite, säger Lena Sellgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".