Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler hot och trakasserier mot tjänstemän

Publicerat torsdag 8 september 2016 kl 16.42
Brå: En högre andel än för tio år sedan
(2:03 min)
Kvinna på jobbet, pratar i telefon. Foto: TT
Foto: TT

Svenska myndigheter utsätts i allt högre grad för otillåten påverkan, visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. Allra mest utsatt är personalen på Justitiekanslern, där i stort sett sju av tio medarbetare uppger att de trakasserats i tjänsten.

– De som hör av sig till oss är ofta personer som har varit på myndigheter eller domstolar och inte fått rätt och kommer till oss, och då är de ibland ganska arga, desperata. Det är deras sista möjlighet och det gör att vi får mycket samtal, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Rapporten som släpps i dag är baserad på enkätsvar från drygt 45 000 tjänstemän i olika myndigheter och a-kassor. En av slutsatserna jämfört med studien som gjordes för drygt tio år sedan är att den otillåtna påverkan har ökat, enligt Johanna Skinnari på Brå.

– Det är en högre andel tjänstemän som uppger att de utsatts jämfört med för tio år sedan på de myndigheter som varit med i båda undersökningarna, säger Johanna Skinnari, projektledare på Brå.

En annan slutsats är att trakasserier är den vanligaste formen av otillåten påverkan, men att försöken bara har liten inverkan på besluten. Däremot får det konsekvenser för den enskilde tjänstemannens arbetsmiljö- och privatliv.

– De tänker kanske på hur man går till och från jobbet, hur tillgänglig man är på Facebook, Twitter och så vidare, säger Monica Karum Bergvall, som är säkerhetschef på Migrationsverket.

På Migrationsverket är det en form av trakasserier som är allra vanligast – självmordshot. En av de anställda skriver att det har blivit en vardag och att det sker under samtalen med människor. 

Oftast är det personer i en desperat situation eller med en trolig psykisk störning som försöker påverka myndighetsbesluten, berättar Johanna Skinnari, och uppmanar myndigheterna att samarbeta i frågan. 

– Eftersom så många av organisationerna har en liknande utsatthet har de stora möjligheter att lära sig av varandra, och samverka för att bli ännu bättre på de här frågorna. Men det är också viktigt att man samverkar inom sin organisation för det ofta reducerat till en säkerhetsfråga, men man borde också koppla in HR-funktioner och den närmaste chefen, säger Johanna Skinnari på Brå. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".