Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kustbevakningen föreslås få ta över fler brottsutredningar

Publicerat måndag 12 september 2016 kl 16.14
Kustbevakningen: Det innebär en effektivitetsvinst
(1:44 min)
Kustbevakningen
Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.

Kustbevakningen ska få utökade befogenheter att bekämpa brott till sjöss för att avlasta polisen, föreslår regeringen.

– Vi kommer då att kunna slutföra de utredningar som vi själva initierar, det vill säga om vi uppdagar ett brott mot fiskelagstiftningen så är det ju vi som skriver rapporter och håller förhör. Sedan överlämnar vi ärendena till polis, som i sin tur överlämnar dem till åklagaren. Det som kommer att ske, om det här förslaget blir verklighet, är att vi själva kan slutföra utredningarna, säger Anders Kjaersgaard, överdirektör vid Kustbevakningen.

Vad innebär det?

– Det innebär en effektivitetsvinst. I all brottsutredande verksamhet är det så att varje gång man lämnar ett ärende mellan handläggare, organisatoriska enheter eller myndigheter, tappar man i tempo. På så vis kan man snabba på brottsutredningsprocessen.

Områden där kustbevakningen skulle kunna få utökade befogenheter är till exempel fiske och jakt, transporter av farligt gods, sjötrafik och sjösäkerhet.

Anders Kjaersgaard tror att både polisen och kustbevakningen skulle tjäna på förändringen. Utökade befogenheter är något som kustbevakningen har velat ha under en längre tid.

Exakt hur kustbevakningens dagliga arbete kommer att påverkas, går inte att säga förrän regeringen presenterar ett mer detaljerat förslag.

– Ett första preliminärt antagande är att vi skulle behöva cirka tio brottsutredare för att lösa det uppdraget. Men vi kommer också ha ett behov av att samverka med polisen när det gäller de tekniska systemen. Specialistkunskapen inom de här brottsområdena finns redan inom kustbevakningen, så startsträckan är inte lika lång som om vi skulle ansvara för helt nya ärendetyper, säger Anders Kjaersgaard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".