Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hoppfulla väljare i ryskt parlamentsval

Publicerat söndag 18 september 2016 kl 15.58
Ekots korrespondent på plats i en vallokal i Moskva
(1:51 min)
Pensionären Svetlana Nikolajevna röstar på oppositionspartiet Jabloko och hoppas på demokratisk utveckling i Ryssland. Foto: Maria Persson Löfgren
1 av 5
Pensionären Svetlana Nikolajevna röstar på oppositionspartiet Jabloko och hoppas på demokratisk utveckling i Ryssland. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Ekots korrespondent fångad av valövervakningslokalens kamera under intervjun med Svetlana Nikolajevna.
2 av 5
Ekots korrespondent fångad av valövervakningslokalens kamera under intervjun med Svetlana Nikolajevna.
Röstande i en skola i centrala Moskva på söndagen
3 av 5
Röstande i en skola i centrala Moskva på söndagen Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
14 partier att välja emellan och 13, som ställer upp på enmansmandat utan partier, ett gammalt system som återtagits i detta val. Foto: Maria Persson Löfgren
4 av 5
14 partier att välja emellan och 13, som ställer upp på enmansmandat utan partier, ett gammalt system som återtagits i detta val. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Röstande i en skola i centrala Moskva på söndagen
5 av 5
Röstande i en skola i centrala Moskva på söndagen Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

I ryska parlamentsvalet har redan flera valfuskincidenter rapporterats, som valkommissionen lovar utreda. Fler partier ställer upp och trots en viss resignation inför att resultatet är givet finns ändå hoppfulla väljare i en vallokal i centrala Moskva:

– Jag kom för att stödja den demokratiska rörelsen, även om jag förstår att de kanske inte når över de nödvändiga fem procenten. Min röst går till Javlinskijs parti Jabloko och Andrej Zubov, som har doktorstitel i historia, säger Svetlana Nikolajevna som precis lyckats få in sin långa röstsedel i valurnan.

En automatiserad röst säger ”Goddag bulletinen är behandlad” efter att det långa arket sugits in i valurnan.

Svetlana Nikolajevna är pensionär, sedan mycket länge, som hon säger skrattande och har på ett sätt inte så stort hopp om att något avgörande ändras genom hennes röst, men hon vill i alla fall att landet blir mer demokratiskt.

 – Det var ett träsk och det kommer fortsätta vara ett träsk, men hur som helst måste landet måste gå mot demokrati.

Utanför samma vallokal i en skola i centrum av Moskva står 78 åriga Jelena och hennes make Jevgenij.

 – Vi har alltid röstat för vår president och den sittande makten, all vår sympati går till dem, precis som varje val. Vi tror på dem, säger Jelena, som säger att hon är gammal nog att kunna jämföra med hur det var förr.

Flera incidenter har rapporterats från hela landet. I vallokaler har videoövervakning fångat valfunktionärer i Rostov vid Don som själva stoppat ned mängder av röstsedlar, i tron att de inte syntes från kameran.

Valkommissionens nya ordförande Ella Pamfilova har i direktsänd tv lovat utreda alla oegentligheter, men samtidigt sagt att en video inte är tillräckligt för att bevisa att fusk skett.

De första vallokalsundersökningarnas resultat kommer redan vid fem svensk tid. Slutgiltigt resultat blir klart först i mitten av nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".