Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

M vill spara miljarder på migration

Publicerat tisdag 27 september 2016 kl 12.32
"Det här är det enskilda område som ökat mest i Sverige"
(1:09 min)
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson kommenterar budgeten på en pressträff
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson kommenterar budgeten Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Moderaterna föreslår skattehöjningar på mat och restaurangbesök, för att stärka den svenska ekonomin. Målet är att skapa balans mellan statens utgifter och inkomster och undvika att låna pengar.

Det framgår av den första delen av partiets ekonomiska motion som Ulf Kristersson presenterade idag.

– Ja, vi höjer den lägre momssatsen på 12 procent till 13 procent och det gör vi helt enkelt för att vi tycker att om man är beredd att sänka skatten på arbete och dessutom vill en ekonomi i balans, då måste man också vara beredd att höja skatter som är mindre skadliga. Och det här tycker vi är en sådan.

Det är fel att låna till reformer som regeringen gör i sitt budgetförslag för nästa år anser Moderaterna. som föreslår besparingar på sammanlagt 16 miljarder nästa år. Och förutom momshöjning på mat och restaurangbesök från 12 till 13 procent, ska fordonsskatten öka och även fastighetsskatten för obebyggda tomter.

Moderaterna vill också minska ersättningsnivåerna för långtidssjukskrivna, något som sammanlagt kommer att ge närmare två miljarder kronor.
Känt sedan tidigare är att Moderaterna vill ta bort byggsubventionerna på sex miljarder kronor per år.

Dessutom ska kostnaderna minska för migrationen, bland annat genom att ålderbestämning av ensamkommande ska ske genast vid ankomst till Sverige och boende för ensamkommande ska kosta mindre än idag.
Ulf Kristersson:

– Vi vill göra åldersbestämningarna omdelbart, alltså inte vänta till slutet av processen, utan göra dom mycket tidigt så att man vet på en gång om det här ska behandlas som ett barn eller som en vuxen.

Moderaterna lägger i nästa vecka del två av sin budgetmotion med ett omarbetat "första jobbskatteavdrag". Ett jobbskatteavdrag som enligt Ulf Kirstersson är mer riktat mot den grupp som har lägst lön:

– Vi har hög beskattning på låga inkomster i Sverige. Vi måste få ner beskattningen på låga inkomster så att det blir lönsamt för människor att ta sitt första arbete. Och vi är mycket skeptiska till höjd marginalskatt, då är det mindre lönsamt att utbilda sig och ta ett nytt arbete.
– De två är de sämsta skatterna och de tar vi bort eller reducerar och samtidigt kommer vi alltså vara beredda att höja andra skatter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".