Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rädda Barnen kritiska mot att Sverige skickar tillbaka barn till Afghanistan

Publicerat måndag 3 oktober 2016 kl 05.21
"Rimmar illa med internationella konventionerna"
(2:03 min)
Hazarisk pojke tittar på en minnesceremoni för mördade hazarer i Afghanistan.
En pojke i Afghanistan. Foto: Massoud Hossaini/TT

Rekryteringen av barnsoldater har dubblerats i Afghanistan de senaste två åren, de visar en rapport som Rädda Barnen släpper i dag.
Situationen för barn i Afghanistan är så pass alarmerande att Sverige borde bli mer restriktiva med utvisningar av barn dit menar Rädda Barnen. 

– Situationen för barn i Afghanistan är väldigt allvarlig. Det är barnen som betalar det högsta priset just nu i Afghanistan, säger Elisabeth Dahlin generalsekreterare Rädda Barnen. 

Nästan alla barn i Afghanistan, 9 av tio, har blivit utsatta för våld. De handlar om bli misshandlad, att brännas och till och med skendränkas, det visar Rädda Barnens nya rapport. De har intervjuat över tusen barn, drygt hälften är under 15 år.

Att någon i familjen mördats är nåt som mer än var tredje barn varit med om. Barnarbete är vanligt och rekryteringen av barnsoldater har dubblerats de senaste två åren. Alla barn överlever inte ens sin 5 års dag, varje år dör 100 000 barn innan dom fyllt 5.

Den här verkligheten måste spela roll för hur Sverige ser på avvisningar av barn till Afghanistan menar Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

– Som situationen är för barn i dag i Afghanistan så ska man vara ytterst restriktiv med att skicka tillbaka barn om det inte finns ett gott mottagande. Och det finns det inte i dag i Afghanistan.

Att när läget ser ut som det gör i Afghanistan vilja villkora biståndet till landet med avtal om återvändande strider mot internationella konventioner enligt Elisabeth Dahlin. En diskussion som hon menar förs i vissa givarländer.

– Vi ser ju med väldigt stor oro på återvändandet till Afghanistan när det inte finns ett gott mottagande i andra änden. Att då villkora att människor ska skickas tillbaka till Afghanistan för bistånd det rimmar väldigt illa med barnkonventionen och överhuvudtaget de internationella konventionerna.

I morgon anordnar EU tillsammans ett möte med Afghanistan för att prata om landets situation och framtid. Då hoppas Elisabeth Dahlin att Sverige tydligt visar sin ställning kring biståndet.

– Jag tror att Sverige skulle kunna spela en jätteviktig roll i EU som en tydlig röst. Dels för att mer bistånd ska inriktas på barn, men också att man inte knyter antal återvändande till Afghanistan till biståndet. Det är en helt felaktig väg att gå, säger Elisabeth Dahlin.

Sverige villkorar inte biståndet till Afghanistan och har inga planer på att göra det, enligt UD.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".