Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nobels fysikpris till David Thouless, Duncan Haldane och Michael Kosterlitz

Publicerat tisdag 4 oktober 2016 kl 11.45
1 av 2
Nobelpristagarna David Thouless samt Duncan Haldane och Michael Kostelitz
2 av 2
Nobelpristagarna David Thouless samt Duncan Haldane och Michael Kostelitz Foto: Nobelprize.org

Nobelpriset i fysik går till David Thouless till ena hälften samt Duncan Haldane och Michael Kosterlitz för deras upptäckter kring exotisk materia i kvantvärlden. Det meddelade Kungliga vetenskapsakademin i Stockholm i dag.

Vetandets värld: Möt Duncan Haldane och David Thouless

De tre får priset för att "ha öppnat portar till en okänd värld av materia som försätts i märkliga tillstånd", enligt motiveringen och "för teoretiska upptäckter av topologiska fasövergångar och topologiska materiefaser". 

– Jag blev väldigt överraskad och glad, sade pristagaren Duncan Haldane, som intervjuades live på en knastrig telefonlina under tillkännagivandet.

– När jag började jobba på detta under sent 80-tal förstod jag inte att det skulle kunna användas.

– Det här gjordes för länge sedan, men det är nu som många otroliga upptäckter kommer som baseras på den här forskningen, sa Haldane.

Vetenskapsradion har intervjuat Michael Kosterlitz:

– Jag sitter i ett parkeringshus i Finland, i Esbo, sade han, och var lycklig och väldigt överraskad.

– Jag ska gå och fira, jag ska ta några öl och helt enkelt låta det här sjunka in, sade nobelpristagaren.

Pristagarna har studerat supraledare, supravätskor och tunna magnetiska filmer.

"Årets pristagare öppnade portar till en okänd värld av materia som försätts i märkliga tillstånd. De har med avancerade matematiska metoder studerat ovanliga materiefaser som till exempel supraledare, supravätskor eller tunna magnetiska filmer. Deras pionjärarbeten har lett till att jakten på nya exotiska materiefaser nu pågår för fullt. Många hoppas på framtida tillämpningar, både inom materialvetenskap och elektronik," heter det i pressmeddelandet från nobelprize.org.

– Teorin handlar om toplogiska fasövergångar. Vi känner alla till normala fasövergångar, till exempel is som blir vatten. Pristagarna har visat på andra fasövergångar, som har en unik topolgi, säger Olle Eriksson, professor vid Uppsala Universitet, i Vetenskapsradion.

– Man ser inte de här fasövergångarna eftersom de sker på väldigt låga temperaturer. De här fasövergångarna är inte speciellt lätta att förstå eftersom de inte är så självklara som när is smälter till vatten", förklarar Olle Eriksson.

– Det här ett pris i matematisk fysik – ett pris som belönar vår förståelse för naturen", säger professor Olle Eriksson.

– Det här är betydelsefullt för i förlägningen av dessa arbeten har det vuxit upp ett stort forskningområde kring elektrontillstånd vid ytor.

Årets Nobelpristagare i fysik

David J. Thouless, född 1934 (82 år) i Bearsden, Storbritannien. Fil.dr 1958 vid Cornell University, Ithaca, NY, USA. Emeritus Professor vid University of Washington, Seattle, WA, USA.

F. Duncan M. Haldane, född 1951 (65 år) i London, Storbritannien. Fil.dr 1978 vid Cambridge University, Storbritannien. Eugene Higgins Professor of Physics vid Princeton University, NJ, USA.

J. Michael Kosterlitz, född 1942 (73 år) i Aberdeen, Storbritannien. Fil.dr 1969 vid Oxford University, Storbritannien. Harrison E. Farnsworth Professor of Physics vid Brown University, Providence, RI, USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".