Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort stöd för ett Storsvealand

Publicerat torsdag 6 oktober 2016 kl 03.17
Ljusdals ordförande: En stor förändring
(2:34 min)
Karta i montage med en detaljbild på en karta.
Det finns ett stort stöd för ett bildande av Stor-Svealand. Foto: Erik Nylander/TT

En klar majoritet av berörda kommuner och landsting är positiva till förslaget om ett Storsvealand, visar en genomgång som P4 gjort.

Men det finns stora skillnader mellan länen och i många kommuner är partierna starkt splittrade i frågan. 

– Vi ser detta som en förutsättning att bedriva verksamhet, exempelvis sjukvård, men vi ser också fördelarna som Skåne och Västra Götaland fått och att de flyttat fram sina positioner, säger socialdemokraten Börje Wennberg, ordförande i landstingsstyrelsen i Uppsala län.

Uppsala är ett av sex län som enligt regeringens förslag ska ingå i den nya storregionen.

Av de närmare 70 kommuner och landsting som ingår i det som är tänkt att bli Storsvealand så säger 49 ja.

Regeringens delbetänkande som varit ute på remiss och där svaren ska vara inne i dag innebär att de sex länen Sörmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Gävleborg och Dalarna går ihop i ett storlän där ett direktvalt parlament får ta över landstingens och vissa av länsstyrelsernas.

Av landstingen är fyra positiva, medan Västmanland inte tar ställning till just den här geografiska indelningen. Landstinget Sörmland tar slutlig ställning först nästa vecka. Men frågan splittrar partierna i de båda landstingen.

Ytterligare åtta kommuner är positiva till att regionfrågan ses över men tar inte ställning i sak till den föreslagna geografiska indelningen, en av de kommunerna är Gnesta, 

– Vi har ett minst sagt kritiskt remissyttrande med en hel del synpunkter, säger socialdemokraten Johan Rocklind, som är kommunstyrelsens ordförande i Gnesta.

Tre kommuner säger definitivt nej till förslaget, en av dem är Ljusdal där alla partier utom socialdemokraterna är motståndare till Storsvealand.

– Vi tycker detta är en så pass stor förändring att vi måste ha en folkomröstning, säger kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal, Lars Molin (M).

Men ordföranden för Regionförbundet i Sörmland håller inte med:

– Nej, jag förstår inte hur en sådan folkomröstning skulle gå till och hur frågan i så fall skulle ställas, säger Viking Jonsson (S)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".