Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ålens väg kartläggs med satellit

Publicerat fredag 7 oktober 2016 kl 14.51
"De slutar äta när de vandrar"
(0:29 min)
Delad bild. Ålyngel slingrar sig från en hink med vatten och ålar som hälls ut i vattnet.
Foto: TT/Sveriges Radio bildmontage

För första gången har forskare med hjälp av datasamlingsmärken och satellitsändare under lång tid, och över långa avstånd, kunnat kartlägga den europeiska ålens flera hundra mil långa färd över Atlanten.

Ålens väg mot Sargassohavet är mer komplex än vad forskarna tidigare trott.

Vandringen till det mytomspunna lekområdet tar betydligt längre tid än man utgått ifrån och en stor andel av ålarna blir uppätna av hajar och valar längs vägen. 

– Den första delen av vandringen i havet, är det känsliga steget. När ålarna under så lång tid befinner sig inne på kontinentalshelfen till 200 meters djup ungefär. Där finns då många rovfiskar, hajar, större tonfiskar och så vidare, som kan döda de här ålarna. Men den risken är mycket mindre för de ålar som kommer här från svenska vatten, för att vi har inte lika mycket av den här typen av rovfiskar, säger Håkan Westerberg, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitets institution för akvatiska resurser.

Förhoppningen var att följa ålarna hela vägen fram till lekområdet

– Det har inte lyckats. Men vi har ändå lärt oss en hel del om ålvandringens biologi, och fått en del viktiga nya insikter som hjälp när det gäller hur man ska förvalta ålarna, säger Håkan Westerberg.

– Det här är en redovisning av ett forskningsprojekt, och samarbete med många olika länder inom EU. Grundfrågeställningen är hur ålar från olika delar av Europa bidrar till reproduktionen för att skapa nya ålar.

Tidigare har forskarna enbart kunnat göra väldigt begränsade spårningar. Men den nya tekniken ger en helt annan bild av vad som händer, säger Håkan Westerberg.

– Dels det är en ny insikt som vi inte haft tidigare. När de ålarna vandrar eller börjar vandrar sluta de att äta, och de måste klara sig på de energireserver de har, när de startar vandringen över ett år istället för knappt ett halvt år som vi har trott tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".