Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

80 procent av Haitis befolkning hotas av svält

Publicerat söndag 9 oktober 2016 kl 09.15
Jean: Jag vet inte var jag ska ta vägen, vad jag ska äta - ingenting
(1:34 min)
Invånare i i Jeremie väntar på stranden när en båt med vatten och mat från välgörenhetsorganiationen Hoppets Stjärna anländer på lördagen lördag.
1 av 2
Invånare i staden Jeremie väntar på stranden när en båt med vatten och mat från välgörenhetsorganiationen Hoppets Stjärna anländer på lördagen lördag. Foto: Dieu Nalio Chery/TT
Mat och vatten lastas från båtar som anlänt till staden Jeremie.
2 av 2
Mat och vatten lastas från välgörenhetsorganisationers båtar som anlänt till staden Jeremie under lördagen. Foto: Dieu Nalio Chery/TT

Efter den värsta orkanen på över 50 år är Haitis invånare nu drabbade av den största humanitära katastrofen sedan jordbävningen 2010. Hjälporganisationer på plats i Haiti bedömer att 80 procent av befolkningen hotas av svält samtidigt som en koleraepidemi snabbt fått ny fart.

Jean Fritzner överlevde orkanen Matthew men tror inte han lever länge till.

– Jag tror att jag kommer att dö. Jag vet inte var jag ska ta vägen, vad jag ska äta - ingenting.

Jean berättar för tevekanalen TWC att hans och familjens hus i staden Jeremie nu är jämnat med marken, liksom uppemot 90 procent av Jeremies bebyggelse.

Den nästintill fullständiga förstörelsen innebär brist på allt, inklusive rent vatten och mat, och Jean Fritzner har ingen aning om någon hjälp hinner fram innan han, frun och barnen helt enkelt svälter ihjäl.

Just nu talas det om runt 900 döda haitier efter orkanen, men den siffran tros stiga dramatiskt den närmaste tiden.

Dels när helt avskurna områden så småningom nås av hjälp, och fler döda hittas.

Dels när den aggressiva koleraepidemin sprids vidare och kräver nya liv bara timmar efter att smittan fått fäste.

Och kanske framförallt när den omfattande bristen på mat, vatten och mediciner obönhörligen börjar kräva fler dödsoffer runt om i Haiti.

Bara i landets södra delar bedöms minst en halv miljon människor vara helt isolerade, många av dem under livshotande förhållanden, uppger de hårt pressade haitiska myndigheterna.

Jean Fritzner i Jeremie är uppgiven och säger sig egentligen redan ha förlorat hoppet. Men han ber ändå fortfarande till sin Gud om att han och hans familj ska slippa dö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".