Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trump lovar inte att respektera valresultatet

Uppdaterat torsdag 20 oktober 2016 kl 06.24
Publicerat torsdag 20 oktober 2016 kl 03.00
Chockerande besked från Trump
(2:46 min)
Trump slår ut med händerna.
1 av 5
Foto: Win Mcnamee/TT.
Hillary Clinton och Donald Trump.
2 av 5
Foto: Jim Bourg/TT.
Karta visar Las Vegas. Vakt utanför debattlokalen, med skylten "UNLV, Thomson & Mack Center".
3 av 5
Här hålls debatten, som blir den sista inför presidentvalet. Foto: J. David Ake/TT.
Chris Wallace.
4 av 5
Chris Wallace modererar nattens debatt, han jobbar är känd från Fox News söndagsprogram. Han meddelade inför debatten att den ska handla om statsskulden, immigrationen, ekonomin, högsta domstolen, internationella oroshärdar och hur lämpliga kandidaterna är för presidentämbetet. Foto: Charlie Neibergall/TT.
Trump och Clinton
5 av 5
Foto: David Goldman/TT, Patrick Semansk/TT.

I natt hade USA:s båda presidentkandidater sin sista chans att visa upp sig för tiotals miljoner amerikanska väljare.

Grafik: Så ligger kandidaterna till i opinionen

Hillary Clinton och Donald Trump argumenterade för sina vitt skilda ståndpunkter när det gäller sakfrågor som abort, vapen och utrikespolitik. När de åter kom in på förhållandet till Rysslands president Putin hettade det till rejält för första gången, men det skulle inte bli den sista:

När Donald Trump upprepade att Rysslands president sagt trevliga saker om honom, sa Hillary Clinton att enda skälet till det är att Putin vill ha en nickedocka i Vita Huset.

– Det är du som är nickedockan, sa Trump flera gånger medan Clinton försökte upprepa anklagelsen att Trump uppmuntrat de datorintrång som ryska hackare misstänks för.

Då hade det gått en bra stund där Trump hållit en långt mer behärskad och lågmäld profil än i de tidigare debatterna, vilket ledde till att väljarna fick tydligare besked i centrala politiska sakfrågor.

Bland annat i den i USA ständigt så omdebatterade abortfrågan.

Där sa Trump att han som president kommer att utse domare till Högsta Domstolen som vill avskaffa aborträtten, medan Clinton sa att kvinnans rätt att själv besluta är viktigast för henne.

Trump fortsatte ge besked som är populära bland klassiskt konservativa republikaner. Som att han vill skydda rätten att bära vapen, sänka skatterna och stänga gränserna.

Clinton fick frågor både om sina eposthärvor och om make Bill Clintons påstådda sexövergrepp, men tilläts ducka och slapp svara.

Men när debatten var slut var det en enda fråga och ett enda svar som helt dominerade eftersnacket:

Det var när Donald Trump svarade på frågan om han kommer att acceptera resultatet av presidentvalet som han närmast chockade kommentatorer, analytiker och journalister.

Säkerligen en hel del amerikaner i allmänhet.

– Jag kommer att svara på det när den dagen kommer, tills dess kommer jag att hålla er på halster, sa den republikanske presidentkandidaten.

Svaret var en logisk följd av den linje Trump hållit fast vid de senaste dygnen - att valet kommer att präglas av fusk, och att han vill att hans supportrar ska - som han säger - övervaka vallokaler över hela landet.

I USA ses det som något alldeles oerhört att någon som vill bli president i det som amerikanarna ser som världens största, främsta och bästa demokrati, ens antyder att spelreglerna om en fredlig maktöverföring kanske inte kommer att följas.

Så trots att debatten i övrigt innehöll mer av direkta, om än tidigare kända, besked från både Clinton och Trump i flera sakfrågor, och något mindre av den mycket hätska ton som präglat de två tidigare debatterna, så är det Trumps svar som kommer att prägla eftersnacket, och fortsätta att skapa oro fram till, och kanske även efter, valet den 8 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".