Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Insynsrådet försvann – regeringen utsåg inga ledamöter

Publicerat lördag 15 oktober 2016 kl 13.21
"Beskedet har varit att man jobbar med frågan"
(1:43 min)
Kammarkollegiet.
Foto: Henrik Montgomery/TT/arkiv

Kammarkollegiet, en myndighet med många viktiga uppdrag i statsförvaltningen, har sedan årsskiftet inte längre något insynsråd. Regeringen har helt enkelt inte utsett några ledamöter, trots flera uppmaningar från Kammarkollegiet.

– Vi har i våra löpande samtal med Regeringskansliet tagit upp frågan om insynsrådet och beskedet har varit att man där jobbar med frågan, säger Martin Sundelius som är ekonomichef på Kammarkollegiet.

Det är Riksrevisionen som i sin löpande granskning av Kammarkollegiet uppmärksammat att ledamöterna i insynsrådet avgick vid årsskiftet då deras mandatperiod löpte ut, men att de inte ersatts av några nya.

På sin webbplats beskriver regeringen insynsrådens uppgifter:

"Insynsråden vid de statliga myndigheterna har en viktig uppgift. Insynsrådets uppgift är att utöva insyn och att ge myndighetschefen råd. Det tillgodoser behovet av en demokratisk insyn och medborgerligt inflytande."

Kammarkollegiet har en mängd olika uppdrag från regeringen. Allt från att hålla koll på riksregalierna till att upphandla statliga ramavtal, förvalta tillgångar på 170 miljarder, auktorisera tolkar och representera Allmänna arvsfonden. För att bara nämna några.

Nu rekommenderar Riksrevisionen Kammarkollegiet att "fortsätta att försöka få kontakt med Regeringskansliet och på så sätt verka för att ledamöter till insynsrådet snarast utses".

De nya ledamöterna är efterlängtade.

– Jag hoppas att de som varit där tycker att de har fått insyn i vår verksamhet, säger Martin Sundelius. Och för oss har det också varit ett stöd att i olika frågor gällande myndigheten ledning och organisering diskutera olika skeenden i myndigheten. Det har nog varit bra för båda parter, tror jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".