Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SD vill återinföra tvåårigt praktiskt gymnasium

Publicerat tisdag 18 oktober 2016 kl 05.00
"Det sker enormt många avhopp"
(2:03 min)
Tredelad bild: Man i kostym, händer som lagar ett eluttag, hand som räcks upp i ett klassrum.
Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson tror att det finns ett stort behov av elever med praktiska kunskaper. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Rebecka Uhlin/TT, Berit Roald/TT.

För att minska antalet elever som hoppar av gymnasiet vill Sverigedemokraterna införa flera tvååriga praktiska gymnasieprogram. Det är ett av flera förslag för skolan som partiet presenterar i dag. 

– Vi kan se i dag att det sker enormt många avhopp från gymnasiet. Vi hade ju en bransch som under 20-30 år läste tvåårigt gymnasium och sedan gick ut och jobbade som snickare, betongare och elektriker. De är högt eftertraktade på marknaden i dag, säger Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson.

Hur många som faktiskt hoppar av sina gymnasiestudier är svårt att veta, enligt Skolverket. Däremot visar statistik att det är knappt en tredjedel som inte slutför sina gymnasiestudier på utsatt tid. Det kan bero på att eleven hoppar av eller något helt annat, som exempelvis ett sabbatsår.

Stefan Jakobsson tror att ett av skälen till att elever hoppar av är att tre års gymnasiestudier för många uppfattas som för långt. Därför vill Sverigedemokraterna återinföra tvååriga praktiska program inom de områden som fanns tidigare innan de tvååriga gymnasielinjerna togs bort, till exempel för byggsektorn.

De här programmen ska inte ge högskolebehörighet, men det ska finnas möjlighet att läsa in de teoretiska ämnena under det sista året. Trots att intresset för de yrkesprogram som finns nu inte alls är stort, tror Stefan Jakobsson ändå på sin idé.

– Jag tror att det handlar om marknadsföring. Vi måste berätta för eleverna var jobben finns. Vi måste motivera eleverna att välja rätt tidigare. Huruvida det är viktigt att läsa ett visst antal poäng i teoretiska ämnen för att faktiskt komma ut i arbetslivet och fungera finner jag högst tveksamt.

Finns det verkligen efterfrågan på elever som har gått ett tvåårigt program?

– Om du läser rätt saker under de två åren finns det ett skriande behov i dag.

Som det ser ut nu är det här ingenting som kan bli verklighet under överskådlig tid. I riksdagen är det bara Liberalerna som också vill ha tvååriga gymnasieprogram. Frågan är om Sverigedemokraterna håller på att närma sig Liberalerna i skolpolitiken.

– Både ja och nej. Jag tror att vi rör oss mot sanningen båda två. Under trettio års tid i Sverige har vi kastat på skolan massor med olika reformer som inte riktigt har varit förankrade i verkligheten, säger Stefan Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".