Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polen vill inte samarbeta med granskare

Publicerat tisdag 18 oktober 2016 kl 05.00
"I själva verket följer vi bara vår egen grundlag"
(1:57 min)
EU-flagga knutten ihop med Polens flagga.
Foto: AP

Snart löper den tidsfristen ut för Polen att dra tillbaka en rad lagar som anses äventyra EU:s rättsstatsprinciper. Den polska regeringen har tidigare sagt sig vara öppen för kompromisser men vill nu avbryta samarbetet med en av de granskande instanserna.

Witold Waszczykowski, den polska utrikesministern, uttalade sig under helgen och sa att han och hans regering inte längre ser någon anledning till att samarbeta med Europarådets Venedigkommission. Det är den juridiska expertgrupp som granskar och ger råd vid konstitutionella kriser och konflikter i ett flertal länder i världen.

Polen har varit inne i en sådan grundlagskris i snart ett år, sedan den nya regeringen snabbt och dramatiskt ändrade reglerna för hur domare ska tillsättas och arbeta i landets författningsdomstol, den instans i det polska samhället som ska förhindra maktmissbruk av starka regeringar genom att pröva nya lagar och stoppa dem om de inte rimmar med grundlagen och de demokratiska principerna.

Både domstolen själv, den polska oppositionen, Europarådet och EU-kommissionen har protesterat kraftigt mot regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) agerande. EU har för första gången inlett en formel process för att granska och eventuellt straffa Polen om demokratin och rättsstaten inte respekteras av politikerna.

Men PiS-regeringen har hittills inte dragit tillbaka några lagar eller erkänt domstolens kritik. Marek Suski är parlamentsledamot för PiS.

– Vår regering respekterar visst utslag i författningsdomstolen. Det enda vi inte kan respektera är enskilda domare som agerar politiskt och i strid med de nya lagar vi har stiftat i parlamentet. Och det klandrar EU-kommissionen oss för, när vi i själva verket bara följer vår egen grundlag. Det kan inte få vara så. Vi är medlemmar i EU men än så länge är den suveräna staten Polen inte avskaffad så vitt jag vet, säger Marek Suski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".