Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Äldre nöjda med hemtjänst och äldreboende

Publicerat tisdag 18 oktober 2016 kl 12.43
"De kommer varje dag och frågar hur jag mår"
(2:00 min)
Äldre som håller varandra i handen
Socialstyrelsen presenterar enkät för fjärde året i följd Foto: Jessica Gow/ TT

De allra flesta äldre är nöjda med sina äldreboenden och den hjälp de får från hemtjänsten. Samtidigt lider en majoritet av de äldre av oro, ångest och ensamhet. Det visar den årliga enkät om de äldres syn på äldrevården som Socialstyrelsen presenterar i dag.

89-åriga Donald George är nöjd med den hjälp han får från hemtjänsten.

– Jag tycker att de är bra. Det kommer en kille varje och dag och frågar hur jag mår, och jag svarar: jag mår jättebra!

Donald George delar den uppfattningen med de allra flesta äldre i Sverige. En stor majoritet har förtroende för hemtjänstpersonalen och de flesta som bor på äldreboende är nöjda.

Det visar den enkät som Socialstyrelsen presenterar för fjärde året i följd. 135 085 personer har svarat på enkäten och enligt Stina Hovmöller, enhetschef på Socialstyrelsen, ligger resultaten i linje med tidigare års enkäter.

– Det viktigaste resultatet är att de äldre är positiva till sin äldreomsorg. Men att vi har en grupp som känner ångest, oro och ensamhet., där ser vi ingen utveckling och det hoppas vi att kommunerna tittar lite extra på, säger Stina Hovmöller.

Samtidigt som de flesta är nöjda med den hjälp de får är många äldre ensamma och oroliga. I den gruppen är också fler missnöjda med äldreomsorgen, enligt Stina Hovmöller.

– De svarar mindre positivt. De upplever ett sämre bemötande och att måltidssituationen är sämre, säger hon.

Beror det på att de får sämre omsorg, eller på att deras allmänna livssituation är sämre?

– Det kan inte vi se av resultaten. Men vi hoppas att kommunerna kan titta lite extra på den här gruppen och se ifall de behöver något annat än den stora grupp som är positiv till sin äldreomsorg, säger Stina Hovmöller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".