Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen bättre rustad mot nya bilbränder

Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 04.06
Vill bland annat få bort bilar som ägs av så kallade målvakter
(1:56 min)
Delad bild: Bil som brinner, bil som har brunnit
Polisens bedömandegrupp har analyserat sommarens 1 000 bilbränder.. Foto: Johan Nilsson/TT.

För att hindra nya utbrott av bilbränder som exempelvis skakade Malmö i somras planerar nu polisen flera åtgärder för att få bättre beredskap.

– Just nu är det på ganska låga nivåer, men det brinner fortfarande flera bilar i veckan, så det har definitivt inte upphört. Men vi har ingen kraftig ökning som det ser ut just nu, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Han har lett en grupp, polisens bedömandegrupp, som utvärderat sommarens över 1 000 bilbränder och de presenterar en katalog på åtgärder som polisen och andra aktörer bör pröva.

– En sak som polisen kan jobba med är de här personerna som har många bilar skrivna på sig, så kallade bilmålvakter, att vi kan jobba med de bilarna och helt enkelt plocka bort dem från gatan. För det har varit en stor andel av de bilarna som faktiskt brinner i våra förorter.

Man vill också ha ökad kameraövervakning i känsliga områden.

– Det var ganska klart att det var en framgångsfaktor i Skåne. På platser där man hade kameraövervakning lyckades man öka uppklarningen av de brotten. Man kunde identifiera personer som sedan kunde kopplas samman med bilbränder.

I rapporten pekar man på att bilbränder inte är något nytt, och att de oftast hör samman med eller syftar till att dölja annan brottslighet, men att man i somras också såg ett annat fenomen.

– När det blev nationellt uppmärksammat i media så ökade bilbränderna kraftigt, i region Skåne framför allt, och det fick en sådan smittoeffekt. Från att ha legat på tämligen normala nivåer, så ökade det rejält efter det.

Han menar också att förövarna inte bara gillade att leka katt och råtta med polisen utan också triggades av att få rubriker.

– Ja, så var det ju definitivt i Skåne. Journalister ska definitivt fortsätta rapportera, sedan kan ju polisen ibland bli bättre på att förklara vad vi gör och vad vi inte gör.

Mer än 1 000 bränder i sommar men väldigt få förövare gripna, det förklarar Niclas Andersson med att det är väldigt svårutredda brott.

– Det finns generellt väldigt få vittnen, väldigt få personer som har sett någonting, och händelseförloppet är väldigt snabbt. Och av förklarliga skäl är det sällan det blir tekniska bevis, när bilen totalt har brunnit upp, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".