Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Widman (L) vill skicka vapen till peshmerga

Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 14.54
"Sverige är redan engagerat i Irak"
(1:22 min)
Widman och Peshmerga
Allan Widman (L), ordförande i försvarsutkottet, vill att Sverige ska skicka vapen till peshmerga. Foto: Pontus Lundahl/TT

Försvarsutskottets ordförande, Allan Widman (L), vill att Sverige skickar vapen till peshmerga, de kurdiska styrkor som slåss mot IS i Irak. Trots att svensk lag vill hindra utförsel av krigsmateriel till länder som har inre väpnade oroligheter.

– Ytterst fungerar vår krigsmateriellagstiftning på det sättet att det är politiken, ytterst regeringen som avgör huruvida export står i överensstämmelse med den av Sverige förda utrikespolitiken, säger Allan Widman.

I regeringens riktlinjer för vapenexporten, som utgår från lagen om krigsmateriel, sägs alltså att krigsmateriel inte bör exporteras till länder som kränker mänskliga rättigheter, eller som befinner sig i väpnad konflikt, inom landet eller med andra länder.

Men det finns fler aspekter, exempelvis att vapnen riskerar att hamna i fel händer, eller användas i andra väpnade konflikter i framtiden.

– Det gäller naturligtvis att iaktta största försiktighet, samtidigt måste vi någonstans inse att det är nu på marken i Irak och Syrien som kampen mot IS står, säger Allan Widman.

Man brukar tala om ökad risk för terrorhot i de länder som engagerar sig på något vis, mot IS. Är du inte rädd för att risken för terrorhot i Sverige skulle öka?

– Sverige är, sedan en längre tid tillbaka, redan engagerat i Irak med utbildnings- och rådgivningsinsats. Så vi har redan gjort vårt val.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".