Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få incidenter på Migrationsverket anmäls till Arbetsmiljöverket

Uppdaterat onsdag 19 oktober 2016 kl 17.40
Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 16.24
12 av 1 700 incidentrapporter har anmälts till Arbetsmiljöverket
(1:47 min)
Bildmontage av en person vid ett skrivbord och en skylt till Migrationsverket.
Under årets första nio månader ökade incidentrapporterna inom Migrationsverket med 45 procent, till 1 700 rapporter. Foto: Marcus Ericsson/TT, Susanne Lindholm/TT

Trots att Migrationsverkets personal utsätts för dödshot och våld på jobbet anmäler myndigheten nästan aldrig händelserna till Arbetsmiljöverket. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort.

Nazif Achirou är handläggare och arbetsplatsombud på Migrationsverkets förvar i Gävle. Han har blivit utsatt för ett dödshot som han tog på allvar – bland annat eftersom personen som hotade honom har kopplingar till IS. 

– ”Nu blir jag utvisad men jag kommer att komma tillbaka, och när jag gör det kommer jag leta efter dig”. Det kändes väldigt obehagligt säger han. 

Det här är ett av de hot som riktats mot Migrationsverkets personal, som har resulterat i en incidentrapport, men som inte rapporterats vidare till Arbetsmiljöverket. En incidentrapport görs när en händelse har påverkat en anställd eller Migrationsverkets lokaler. En incident kan vara ett trasigt fönster eller att någon blir hastigt och allvarligt sjuk, men det är även hot, våld och trakasserier som rapporteras.

Under årets första nio månader ökade incidentrapporterna inom Migrationsverket med 45 procent, till 1 700 rapporter. 

Men bara tolv fall har anmälts vidare till Arbetsmiljöverket, dit bland annat mordhot och andra allvarliga hot ska anmälas enligt lag. Det är mindre än hälften så många som rapporterades under samma period i fjol.

– Det kan inte vara så att vi ska tåla det här. Är det ett hot ska man ta det på fullaste allvar, så vi kommer ta upp det här med arbetsgivaren, säger Sanna Norblad, ordförande för fackförbundet ST på Migrationsverket.

Men Maria Johansson som är arbetsmiljöspecialist på Migrationsverket menar att det finns anledningar till att anmälningarna till Arbetsmiljöverket har gått ner, trots att de interna incidentrapporter har ökat.

– Vi anmäler de fall som vi hittar som är anmälningspliktiga, och det är 12 hittills i år. Det är klart att vi tittar extra framåt om det är något vi har missat.

Men för handläggaren Nazif Achirou är det viktigt att Migrationsverkets rutiner nu ses över.

– Det är allvarliga saker som påverkar oss anställda, både på jobbet och hemma i privatlivet. Det här måste man ta itu med på rätt sätt, säger han.

Migrationsverket skriver i en kommentar till Ekot att ökningen av antalet incidentrapporter beror på att ett större antal människor sökt asyl i Sverige och att myndigheten ökat antalet anställda. "Att anmälningarna till Arbetsmiljöverket inte är lika många beror på att vi följer lagen och anmäler de incidenter som vi bedömer fyller lagkravet", skriver Migrationsverket.

Granskningen gjordes i samarbete med Sveriges Radio P4 Region Mitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".