Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill se över polisens möjlighet att få använda signalspaning

Uppdaterat tisdag 25 oktober 2016 kl 15.33
Publicerat tisdag 25 oktober 2016 kl 12.37
Flera pekar på problem med föreslagen lag
(2:42 min)
Anne Ramberg (höger) och Beatrice Ask
Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet och Beatrice Ask, ordförande i justitieutskottet. Foto: TT

Justitieutskottets ordförande, Beatrice Ask, vill se över den nya föreslagna terrorlag, efter att Säkerhetspolisen lyft fram kritik i sitt remissvar. 

SÄPO anser att förslaget kan göra det svårare att förhindra terrorattentat, eftersom myndigheten inte får ta del av underrättelseinformation från signalspaning, i fall där det pågår brottsutredning.

– Jag tycker att man ska utreda förutsättningarna för polisen att få använda signalspaning i de här sammanhangen. Polisen behöver bevisning och polisen behöver informationer för att kunna lagföra och för att kunna förebygga att brott begås, säger Beatrice Ask, justitieutskottets ordförande, och fortsätter: 

– Just det här att man stänger kranen i samma ögonblick som man misstänker att ett brott har begåtts det blir ett problem för polismyndigheterna. 

I sina remissvar, till förslaget som ska göra det olagligt att delta i en väpnad konflikt för en terroristorganisation, påpekar både Säkerhetspolisen och Försvarets radioanstalt att lagen, om den införs, kan göra det svårare att förhindra terroristbrott.

Det eftersom Säkerhetspolisen inte får ta del av underrättelseinformation från signalspaning i fall där det pågår en brottsutredning. En orsak till det är att inte de metoder som används i signalspaningen ska avslöjas.

Båda Säkerhetspolisen och Försvarets radioanstalt påpekar att frågan nu bör utredas. Men justitieminister Morgan Johansson vill inte ge en kommentar innan han sett en sammanställning av de inkomna remisserna.

Ekot har tidigare rapporterat om att det nya lagförslaget får stöd av bland annat Åklagarmyndigheten, men flera andra är kritiska till tanken att införa lagen, som bland annat kan göra det olagligt att laga mat och sköta transporter och underhåll för en terroristorganisation i en väpnad konflikt. Bland annat påpekar flera domstolar att det kommer bli svårt att bevisa brott och att döma någon.

Det finns också kritik mot hur en sådan här svensk lag skulle kunna påverka den internationella humanitära rätten.

Jann Kleffner, är professor i folkrätt på försvarshögskolan, och pekar till exempel på problemen med definitionen av vad som är en terroristorganisation.

– Den här lagstiftningen är väldigt präglad av IS-problematiken, en i framtiden ska den ju tillämpas på ett mer allmänt sätt och gälla för alla terroristorganisationer och det som kallas en terroristorganisation, och det finns ju ingen internationellt erkänd definition av vad som är en terroristorganisation, säger Jann Kleffner.

Anne Ramberg är generalsekreterare i Advokatsamfundet och berättar att problemen med terroristrelaterad brottslighet är att det är svårt att bevis att lagarna inte är otillräckliga, och hon tycker att lagförslaget borde skrotas.

 – Det blir ingen effektiv lagstiftning, utan det blir en symbolhandling som saknar värde. Risken är också att man istället tar resurser av polis och åklagare utan att det blir någon framgång av den verksamheten, och det är inte heller bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".