Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fängelsestraff för skakvåld ses som nationell rättsskandal

Publicerat onsdag 26 oktober 2016 kl 16.25
Kan komma skadeståndsanspråk framöver
(1:49 min)
Bildmontage av Mårten Schultz, professor i civilrätt, och ett spädbarn i en kvinnas famn.
"Det här är en nationell rättsskandal", säger Mårten Schultz, professor i civilrätt. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT, Christine Olsson/TT

Efter dagens besked att det vetenskapliga underlaget för så kallat skakvåld mot spädbarn är otillräckligt kommer det knappast gå att fälla fler personer i domstol för det här, anser jurister.

Tre former av skador på hjärnan har tidigare ansetts räcka för att bevisa att spädbarn har utsatts för skakvåld. Nu visar en granskning av den medicinska forskningen på området att skadorna inte behöver bero på att barnen har skakats.

– Med den här utredningen som ytterligare bekräftar osäkerheterna kommer det inte att väckas några åtal, och i den mån det fortfarande sitter någon fängslad för det här fortfarande så bör det finnas grund för resning, säger advokaten Percy Bratt.

Många, framför allt pappor, har dömts till fängelse för att ha skadat sitt nyfödda barn genom att skaka det våldsamt.

Tidigare har man från sjukvårdens sida sett en viss typ av blödning i hjärnan och på ögonbotten som ett säkert tecken på att ett barn har misshandlats.

Nu har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering tillsammans med Statens medicinsk-etiska råd granskat den forskning som finns på området. Slutsatsen är att det inte går att vetenskapligt styrka att skadorna och blödningarna i hjärnan har orsakats av skakningar, säger Ingemar Engström vid Statens medicinsk-etiska råd:

– Det finns exempel på att man har sagt att om den här konstellationen av symtom finns så är det ett bevis för att barnet har skakats, och så enkelt är inte sambandet, visar den här rapporten, säger han.

För två år sedan friade Högsta domstolen en pappa, som tidigare hade dömts för att ha skakat sitt barn, just med hänvisning till att det medicinska bevisläget var osäkert och ifrågasatt.

Efter det har flera andra tidigare dömda också frikänts.

Framöver kan det komma skadeståndsanspråk, tror Mårten Schultz, professor i civilrätt.

– Vi har inte på flera decennier haft en situation då åtskilliga personer har dömts till långa straff, mot bakgrund av ett underlag som sedan visat sig inte hålla måttet, så det här är en nationell rättsskandal, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".