Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskkyrka i Estland återinvigd

Publicerat söndag 5 maj 2002 kl 17.44
På söndagen återinvigdes Svenska kyrkan i Tallinn i Estland, Sankt Mikaels kyrka. Kyrkan med anor från 1500-talet var under sovjettiden sporthall, men har nu återställts i sitt gamla skick och fått tillbaka föremål som under många år har varit gömda i Sverige.
– Stor upplevelse, säger 82-åriga Svea Saarlo, en av de Estlandssvenskar som inte lyckades fly till Sverige när Sovjetunionen 1944 invaderade Estland och som döptes i Sankt Mikaels kyrka 1920. På söndagen var hon på plats när kyrkan åter togs i bruk, i närvaro av kung Carl Gustaf, drottning Silvia och Estlands president Arnold Rüütel. Under Sovjettiden, i nästan 50 år, var Svea Saarlo utstängd från sin dopkyrka. Den blev sporthall och träningslokal för boxare och brottare, och hon vågade inte gå till någon annan kyrka heller. – Vi var liksom rädda för allting, berättar hon. När nästan alla de omkring 8 000 Estlandssvenskarna flydde till Sverige tog de med sig föremål från sina kyrkor, också från den svenska kyrkan i Tallinn. Föremålen gömdes i Historiska museet i Stockholm, för att inte riskera att Sovjetunionen skulle kräva att de skickades tillbaka till Estland, men nu, till återinvigningen av kyrkan, har föremålen lämnats tillbaka - bland annat en nattvardskalk från 1600-talet. Kyrkan har restaurerats, och enligt kyrkoherde Patrik Göransson i Tallinn var det tur att kyrkan blev just träningslokal, eftersom sportklubbar på Sovjettiden var fattiga och inte hade råd att bygga om.
Christer Fridén, SR:s korrespondent i Helsingfors
.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.