Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Finns det en kultur är det ett stort problem"

Publicerat torsdag 27 oktober 2016 kl 07.27
Analys: Brukar inte få väljareffekter
(1:19 min)
Statssekreteraren Erik Bromander och infrastrukturminister Anna Johansson (S)
Statssekreteraren Erik Bromander och infrastrukturminister Anna Johansson (S) Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet/Lars Pehrson/TT

Omfattningen av departementets dyra och exklusiva resande avgör hur detta slår mot regeringen, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

Efter Dagens Nyheters avslöjande om många och dyra resor lämnade på onsdagen Erik Bromander sitt uppdrag som statssekreterare åt infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Om detta är ett strukturellt problem för regeringen är det problematiskt, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

– Finns det en kultur så är det en mycket större problem, och förmodligen då ett politiskt problem. Men skulle det stanna vid att det är en enstaka sådan här sak så tror jag att de flesta departement, ministrar och regeringen rider ut stormen, det klingar av, säger Hinnfors till Ekot.

– Vi vet att enstaka affärer, även om de är hyfsat frekventa, brukar snabbt klinga av i människorns medvetandet. De får väldigt få väljareffekter, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tycker att det är rätt att Erik Bromander avgår.

– Detta bör inte ha konsekvenser för statsrådet. Kan inte vara  ett statsrådet ansvar att kolla sina översta chefers uttgifter. Det borde finns kontrollprocedurer i alla departement, säger hon i en kommentar till Ekot.

Sedan Erik Bromander tillträdde efter valet hösten 2014 har han åkt på åtminstone 27 utlandsbesök, ofta långt utanför Europa till länder som Japan, Australien, Sydafrika, Brasilien, Vietnam och Kenya, skriver DN.

Erik Bromander säger själv i en kommentar på regeringens hemsida.

– Hon (Anna Johansson) måste kunna känna att hon har ett hundraprocentigt förtroende för mig som sin närmaste medarbetare; varje dag, i varje fråga. Så är det tyvärr inte längre.

Ekot söker infrastrukturminister Anna Johansson – hennes pressekterare säger att ministerna under torsdagen inte kommer att kommentera att hennes närmsta medarbetare lämnar sitt uppdrag.

Till Dagens Nyheter sa Anna Johansson igår kväll:

– Erik Bromander har gjort ett jättebra jobb som statssekreterare, han är kunnig och har varit ett jättebra stöd. Men jag måste känna ett hundraprocentigt förtroende för honom, och i den situation som är nu så kan jag inte det.

– I går kväll ringde Anna Johansson till oss och sa att han får sparken, säger Kristoffer Örstadius, granskande journalist på DN, som intervjuade Anna Johansson.

Bromander ska bland annat ha överfört bonuspoäng från jobbresor till privata ändamål. Detta bryter mot reglerna och ska nu utredas av regeringskansliet, enligt Örstadius.

– En intressant sak är att Anna Johansson bara för någon dag sedan sa att hon hade fullt förtroende för sin statssekreterare, men igår fick han sparken, säger han.

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach säger att Johanssons agerande, där hon låter sin statssekreterare gå, handlar om krishantering.

 – Han får gå snabbt för att affären inte ska stänka på hans chef, Anna Johansson.

– Det här är en underlig affär. En statssekreterare ska veta att han granskas, och det är underligt att Erik Bromander gjort detta utan att förstå att han skulle gransas. Det är ett tecken på dåligt omdöme, säger Fredrik Furtenbach.

Som kristhantering kommer regerings agerande att fungera väl, tror Fredrik Furtenbach.

– Om det inte kommer fram nya saker som har att göra med Anna Johansson så tror jag att varken Anna Johansson eller övriga regeringen drabbas specellt hårt efter som man gör detta så här fort.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg:

– Sånt här är inte alls roligt för ett parti i regeringsställning, men på sikt brukar det inte ha så stor betysdelse.

FAKTA / Statssekreterare

Statssekreterare är politiskt anställda chefstjänstemän i Regeringskansliet som leder arbetet närmast under departementschefen eller annat statsråd i departementet. Statssekreteraren ansvarar för planering och samordning.

Källa: Regeringskansliet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".