Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbanken kan sänka räntan ännu mer

Publicerat torsdag 27 oktober 2016 kl 09.08
Höjning väntas först 2018
(1:19 min)
Riksbankschef Stefan Ingves presenterar Riksbankens räntebeslut
Riksbankschef Stefan Ingves presenterar Riksbankens räntebeslut

Riksbankens viktigaste styrränta förblir oförändrad, minus 0,5 procent. Det meddelade Riksbanken i dag på förmiddagen. Räntan  stannar på den rekordlåga nivån längre än vad som tidigare har aviserats. Och en ny sänkning kan komma framöver.

Reporäntan 1994-2016.

– Allt fler företag rapporterar brist på arbetskraft. Sådana bristtal brukar följas av högre inflation. Det sa riksbankschefen Stefan Ingves efter beskedet att Riksbanken fortsätter att elda på ekonomin med rekordlåg ränta.

Riksbankens viktigaste styrränta förblir oförändrad, minus 0,5 procent. Det meddelade Riksbanken i dag på förmiddagen. Riksbanken meddelar också att räntan stannar på den rekordlåga nivån till början av 2018, vilket är längre än vad som tidigare har aviserats.

Dessutom skriver Riksbanken att sannolikheten att räntan sänks ytterligare har ökat.

Det kan mycket väl innebära att sänks ytterligare, till minus 0,6 procent, längre fram.

I mer än ett och ett halvt år, sedan februari 2015, har Riksbankens styrränta varit negativ. Då sänkte Riksbanken räntan med 0,15 procentenheter till minus 0,5 procent.

Syftet är att få upp inflationen till 2 procent som är målet. Men det målet har varit svårt att nå, till stor del därför att inflationen i Sveriges omvärld är låg.

Riksbanken skriver att konjunkturuppgången i Sverige fortsätter. Men Riksbanken skriver att det kommer att ta längre tid för inflationen att nå målet på 2 procent.

Inflationsuppgången behöver därför fortsatt kraftfullt stöd, skriver Riksbanken.

Riksbanken kan också stimulera ekonomin för att få upp inflationen genom att ”trycka mer pengar”. Det gör Riksbanken genom att köpa mer statsobligationer.

Riksbanken skriver att köpen av statsobligationer fortsätter under andra halvåret 2016 så som beslutades i april. Och det är möjligt att Riksbanken beslutar att förlänga sina köp av statsobligationer i december.

Bakom de rekordlåga räntorna ligger det faktum att världsekonomin har återhämtat sig mycket sakta sedan den kris som började 2008.

Riksbanken skriver att återhämtningen i omvärlden fortsätter i en förhållandevis måttlig takt framöver. Den globala inflationen väntas stiga gradvis från en låg nivå, understödd av expansiv penningpolitik, skriver Riksbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".