Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Postnords VD: Vi kommer minska bemanningen

Publicerat fredag 28 oktober 2016 kl 13.50
Efter miljonraset: Så ska Postnord spara
(1:55 min)
Nu väntar sparåtgärder på Postnord efter miljonförlusterna.
Nu väntar sparåtgärder på Postnord efter miljonförlusterna. Foto: Postnord, Tomas Oneborg/SvD/TT

Förlusterna ökar för Postnord. Orsaken är färre brev och större konkurrens på logistikmarknaden.
Och nu väntar ytterligare sparåtgärder.
– Vi kommer fortsätta att minska bemanningen, säger VD:n Håkan Ericsson.

Med en rapport för tredje kvartalet som visar ett rörelseresultat på minus 101 miljoner kronor, jämfört med 33 miljoner plus motsvarande period i fjol är det dystra miner på Postnord.

– Vi är givetvis inte nöjda med resultatet men brevvolymerna är ju vår huvudsakliga utmaning. Digitaliseringen gör att brevvolymerna går ner kraftigt. Och vi kan inte justera priset för det tillåter inte postlagen, säger VD:n Håkan Ericsson.

Men något dramatiskt höjt brevporto är inte svaret på Postnords dåliga ekonomi. 

Istället sker besparingar, till stor del genom minskad personal - av dagens knappt 35 000 anställda räknar vd Håkan Ericsson med omkring ett par tusen färre om ett år.

– Vi har ju dragit ner antalet anställda ganska kraftigt under rätt många år, ungefär 2 000 jämfört med föregående år över hela Norden. Och vi kommer fortsätta minska bemanningen i takt med att volymerna går ner. Det har vi lyckats göra till stor del genom naturlig avgång, säger han. 

Även kassaflöde går ner och nettoomsättningen har fallit från drygt 9.2 miljarder under tredje kvartalet i fjol, till knappt 8.9 miljarder kronor under samma tid i år.

Postnord:s stora utmaningar ska mötas med ökad lyhördhet skriver du i en kommentar i rapporten. Problemen är väl välkända - nu handlar det väl mer om att åtgärda dem?

– Vi gjorde ju väldigt mycket omställningar föregående år och vi gjorde nog för mycket för fort. I dag har vi en högre stabil kvalité. Men vi är inte nöjda, för våra kunder är inte nöjda. Och vi har inte haft tillräckliga verktyg att fånga upplevd kvalité på enskilda områden.

Så den ökade lyhördheten sker inte på bekostnad av verkställigheten?

– Nej, det är precis tvärtom. Nu får vi instrument för at väldigt snabbt reagera och verkställa förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".