Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Missnöje efter utebliven upprättelse för barnhemsbarnen

Publicerat måndag 31 oktober 2016 kl 05.00
Ordföranden i ersättningsnämnden: Blir inte riktigt en rättssäker prövning
(2:43 min)
Både Morgan Johansson, justitieminister, och Göran Ewerlöf, ersättningsnämndens ordförande, är missnöjda med att så många före detta barnhemsbarn fick avslag när de ansökte om ersättning.
Både Morgan Johansson, justitieminister, och Göran Ewerlöf, ersättningsnämndens ordförande, är missnöjda med att så många före detta barnhemsbarn fick avslag när de ansökte om ersättning.

Bara drygt hälften av de tidigare barnhemsbarnen som ansökte om ersättning av staten fick det. Både nämndens ordförande Göran Ewerlöf och justitieminister Morgan Johansson är missnöjda med att så många fick avslag.

Alla som ansökte ville ha ersättning för att ha kränks på fosterhem och institutioner. Det blev klart i somras när ersättningsnämnden var klar med sitt arbete.

Göran Ewerlöf menar att processen inte varit rättssäker.

– Ja, jag tycker det är ett stort problem med den här typen av förfaranden att det förorsakar en dubbel kränkning hos väldigt många människor. Där tycker jag att man måste vara väldigt försiktig när man ger sig in på en sån här prövning, en kränkningskompensation, just för det här skälet att det blir inte ett riktigt en rättssäker och hållfast prövning utan det blir ju utifrån vad varje person kan delge omgivningen som blir avgörande, säger Göran Ewerlöf.

De personer som hade blivit utsatta för allvarlig vanvård på barnhem och institutioner mellan 1920 och 1980 skulle få 250 000 kronor vardera i ersättning. Men över hälften - 2 700 personer - nekades. Johnny Lindén är en av dem.

– Man ser konsekvenserna och i backspegeln så tänkte man många gånger, varför ska de in och rota i det här för det har inte avslutats än. Det är en pina, inte bara för mig och även för många andra människor som inte får något avslut, säger han.

Även justitieminister Morgan Johansson (S) - som var den minister som tillsatte en utredning kring vanvården 2005 - är missnöjd med hur det till slut blev.

– Det borde ha varit en mer generös tillämpning än vad det i slutändan blev, säger Morgan Johansson.

Och du själv då, vilket ansvar har du över de upprivna såren och den utbredda besvikelsen efteråt?

– Jag skäms inte ett ögonblick för att vi tog det steget då vid det tillfället. Hade jag fått vara kvar, då hade jag sett till att, dels att vi hade hanterat det här snabbare och sedan hade förmodligen också regelverket varit mer generöst än vad det till slut blev.

Den minister som var ansvarig när ersättningsnämnden fick sitt uppdrag var Maria Larsson (KD). Hon vill inte låta sig intervjuas, men skriver i ett mail att ansvaret lika mycket ligger på Socialdemokraterna, som var med och tog beslutet, och även på nämnden som hade till uppgift att sätta praxis.

Även om nämnden nu är klar med sitt arbete är frågan ännu inte helt avgjord. Under hösten avgörs ett rättsfall i Stockholms tingsrätt där tolv personer som har nekats ersättning nu stämmer staten på 100 000 kronor vardera, eftersom de inte fått rätt att överklaga. Jens-Victor Palm är deras advokat.

– Om mina klienter får rätt i slutändan så kommer andra som är i motsvarande situation kunna söka motsvarande kompensation för att de inte kunnat överklaga avslag, säger Jens-Victor Palm.

Kaliber sänds i P1 klockan 10.03 eller i sverigesradioplay.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".