Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA-val kan vara en anledning till att Bitcoin stiger i värde

Updated måndag 7 november 2016 kl 09.42
Published söndag 6 november 2016 kl 20.30
Chefstratege på SEB: Globala händelser får stort genomslag på Bitcoinbörsen
(1:53 min)
Bitcoin etablerades för sex år sedan, och handlas fritt på många börser.
Bitcoin etablerades för sex år sedan, och handlas fritt på många börser. Credit: Mark Lennihan/TT

Värdet på den elektroniska valutan Bitcoin ökar kraftigt, och det kan bero på rädslan för en eventuell Trump-seger i USA-valet, säger Johan Javeus, chefstrateg på SEB.

– Osäkerhet i världsekonomin och olika typer av globala händelser tenderar att få ett stort genomslag på Bitcoin-kursen. Vi såg till exempel en väldigt snabb ökning efter Brexit-omröstningen i somras. På motsvarande sätt skulle man nu kunna koppla en del av ökningen till osäkerheten kring det amerikanska presidentvalet, säger Johan Javeus på SEB.

För drygt ett år sedan hamnade valutan i vanrykte, i samband med att USA:s största Bitcoin börs blev hackade. Kunder förlorade Bitcoins till ett värde på över 550 miljoner kronor.

Men sedan oktober ifjol har priserna på Bitcoins börser nästan trefaldigats, och når en genomsnittlig pris på över 700 dollar, enligt börsmätningen från sajten bitcoinity.

Under de senaste 30 dagar veckan har värdet på Bitcoin ökat med mer än 15 procent.

Tillsammans med oro för amerikanska valresultatet kan det finnas flers förklaringar till att den elektroniska valutan har blivit mer attraktiv.

Den kinesiska valutan har fallit mot dollarn fyra veckor i rad, och köpet av Bitcoin kan vara ett sätt för kinesiska kunder att säkra deras pengar.

En annan faktor som kan gynna Bitcoins värde är att själva handeln har blivit mer effektiv.

Ludvig Öberg, medgrundare på Bitcoin växlingsfirman Safello, säger att Bitcoin-systemet håller på att bli mer stabilt, och att det byggs på just nu.

– Tidigare var det lite oro kring hur Bitcoin ska kunna skala upp och acceptera flera transaktioner. Just nu kan nätverket hantera ungefär 5-6 transaktioner per sekund, men nu håller man på att testa nya lösningar för att kunna gå upp till 10 transaktioner per sekund, säger Ludvig Öberg.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".