Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Delade meningar bland elever om ämnesbetyg

Uppdaterat måndag 31 oktober 2016 kl 14.15
Publicerat måndag 31 oktober 2016 kl 13.37
Utredare: Blir lättare för elever att utvecklas över tid
(4:47 min)
Utredaren Helén Ängmo och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström lägger fram förslag på åtgärder för att alla ungdomar ska påbörja
Utredaren Helén Ängmo och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Ämnesbetyg kan återinföras igen på gymnasiet. Det var ett av förslagen som presenterades i dag från regeringens utredare som sett över gymnasieskolan.

– Det läskigt, får då måste man verkligen prestera superbra hela tiden för att få ett enda bra slutbetyg, säger 17-åriga Alva Engberg, som går på De Geergymnasiet i Norrköping.

Helén Ängmo, till vardags generaldirektör för Skolinspektionen, har lett den omfattande gymnasieutredningen, och levererade i dag 97 förslag på en rad områden, för att förbättra gymnasiet.

– De kursbetyg vi har blir väldigt avgörande för elever i ett tidigt skede, och det betyder att om man har en svacka under den perioden, då kan det vara svårt att komma igen. Har man ämnesbetyg och terminsbetyg, kan det vara lättare att utvecklas över tid, säger hon. 

I dag är det ungefär en tredjedel av alla som inte får en gymnasieexamen. Ett av förslagen är därav att göra om dagens kursbetyg, där elever får flera betyg i varje skolämne till ett för varje avklarad kurs. Kursbetygen påverkar sedan slutbetyget. Det här föreslås ersättas med ämnesbetyg.

Emil Gustafsson, ordförande i Sveriges Elevkårer, är försiktigt positiv, men vill att frågan utreds grundligt.

– För det är så att går vi över till ett ämnesgymnasium då minskar exempelvis flexibiliteten, och då blir det svårare för elever att byta mellan program, och kanske byta mellan årskurser och skolor. Det måste man allvarligt kolla på om det är bra eller dåligt helt enkelt, säger han.

Bland gymnasielever är reaktionerna efter presentationen blandande. 

– Det är ju så många kurser varje år, så det är svårt att liksom prestera på topp i allt känner jag. För du måste verkligen vara på topp varje år och det blir jättekonstigt, för man har ju annat att göra också. Man vill ju ha en fritid också, säger 16-åriga Amanda Odeen, som går på Södra Latins gymnasium i Stockholm.

Men 17-åriga Alva Engberg, som går på De Geergymnasiet i Norrköping, tror det blir mer stressigt med ämnesbetyg. 

– Det känns lite stort och läskigt typ, för då måste man ju verkligen prestera superbra hela tiden för att få ett enda bra slutbetyg liksom. Så det känns inte särskilt smart, säger hon. 

Regeringens utredare föreslår också att högskolebehörighet ska finnas som ett grundupplägg till alla yrkesprogram i gymnasiet, men att elever ska kunna välja bort det om man vill. Vill man få särskild behörighet ska det finnas möjlighet att läsa även det.

Socialdemokraterna gick till val på att göra gymnasieskolan obligatorisk. Men det är inte något utredaren Ängmo tror på.

– Det innebär i så fall skolplikt, och en skolplikt har som konsekvens sanktioner om elever inte kommer. Vi har ett högt deltagande, men det är en grupp elever som inte kommer. Vi har sett att det är förmodligen inte det bästa redskapet. Det är ett bättre redskap att stödja eleverna att komma till gymnasieskolan, säger hon. 

Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister berättar att utredarens förslag kommer att ses över. 

– Det utredaren föreslår är en målsättning i skollagen för att alla elever ska kunna påbörja gymnasieskolan. Det här är en stor och viktig fråga, och skälet till att vi har lagt det i en utredning är att vi vill ha ett bra underlag för ställningstaganden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".