Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Splittring om demokratikämpars plats i Hongkongs parlament

Uppdaterat torsdag 3 november 2016 kl 14.13
Publicerat torsdag 3 november 2016 kl 12.27
Politisk konflikt i Hongkong
(1:24 min)
Yau Wai-ching och Leung Chung-hang omgivna av press i den lagstiftande församlingens sal.
Yau Wai-ching och Leung Chung-hang omgivna av press i den lagstiftande församlingens sal. Foto: Anthony Wallace/AFP/TT

Det råder just nu stor splittring i Hongkong över frågan om två valda ledamöter till stadens lagstiftande församling ska få tillträda sina platser.
I dagens domstolsförhandling gick meningarna isär.

Den pekingtrogna sidan i konflikten argumenterar för att de två nyvalda ledamöterna Yau Wai-ching och Leung Chung-hang ska hållas borta från sina platser i den lagstiftande församlingen i Hongkong.

De båda ledamöterna från det nya partiet Youngspiration propagerade för självständighet och använde ett nedsättande uttal av Kina då de skulle sväras in för tre veckor sedan. Eden som de folkvalda ska svära innefattar ett indirekt löfte om lojalitet mot Kina.

I dagens domstolsförhandling i Hongkong argumenterade de pekingtrogna för att ledamöterna förverkat sin rätt att sitta i den lagstiftande församlingen, enligt Hongkongs konstitution, den så kallade Basic law.

Men den demokratiska oppositionen hävdade genom sina advokater att frågan över huvud taget inte hörde hemma i domstol utan måste lösas av den lagstiftande församlingen själv.

Församlingens ordförande beslöt först att de två ledamöterna skulle ges en chans att sväras in på korrekt sätt, men gjorde sedan en plötslig omsvängning. Att den valda församlingens ordförande visar sig så osäker illustrerar också vad som tycks vara en allt mer osäker position för Hongkong som självstyrande territorium i Kina.

Hongkongs pekingtrogna regering har bett Peking att tolka Hongkongs lag, för att påskynda en lösning av konflikten. Det gör att den demokratiska oppositionen nu fruktar att Hongkongs hittills självständiga rättsväsende håller på att undergrävas.

Samtidigt skriver Folkets dagblad som står nära det kinesiska kommunistpartiet att "de som förespråkar självständighet för Hongkong (...) sårar kineser i alla länder och bör straffas enligt lag".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".