Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gränsen mellan Mexiko och USA redan kraftigt förstärkt

Publicerat fredag 4 november 2016 kl 06.00
Manuel: Jag måste se henne innan jag dör
(2:40 min)
Människor framför mur
1 av 7
Manuel López och hans dotter Claudia står på mexikanska sidan gränsen - på den andra finns Manuels äldsta dotter Guadalupe. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Större delen av mötesplatsen vid gränsen täcks av ett finmaskigt metallnät som inte ens fingertoppar tränger igenom. På den amerikanska sidan syns fler stängsel och många gränsvakter.
2 av 7
Större delen av mötesplatsen vid gränsen täcks av ett finmaskigt metallnät som inte ens fingertoppar tränger igenom. På den amerikanska sidan syns fler stängsel och många gränsvakter. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Under Obama-administrationen har fler papperslösa deporterats än under någon tidigare president. Över 3 miljoner personer beräknas ha skickats ut ur landet sedan han flyttade in i Vita Huset.
3 av 7
Under Obama-administrationen har fler papperslösa deporterats än under någon tidigare president. Över 3 miljoner personer beräknas ha skickats ut ur landet sedan han flyttade in i Vita Huset. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Två personer
4 av 7
81-årige Manuel López ser sin äldsta dotter på andra sidan stängslet för första gången på 14 år. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Längsmed hela gränsen har människor målat namn på migranter som försvunnit eller dött när de försökt korsa gränsen till USA. Under Obamas tid i Vita Huset har bevakningen förstärkts och fler mexikaner deporterats.
5 av 7
Längs med hela gränsen har människor målat namn på migranter som försvunnit eller dött när de försökt korsa gränsen till USA. Under Obamas tid i Vita Huset har bevakningen förstärkts och fler mexikaner deporterats. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Mur mot hav
6 av 7
Barriär mot Mexiko finns redan - i form av murar och stängsl längs nästan hela gränsen.l Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Människor framför stängsel.
7 av 7
Där familjer kan mötas några timmar på söndagar har ett finmaskigt metallnät satts upp så att människor inte kan nudda varandra. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

I Mexiko är rädslan stor för att Donald Trump ska vinna presidentvalet i USA på tisdag. Hans förslag om att riva upp frihandelsavtalet och bygga en mur mot Mexiko får mycket uppmärksamhet.

Men faktum är att Demokraterna under president Barack Obama har förlängt och förstärkt den barriär som redan finns längs gränsen, rapporterar vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin från Tijuana.

– De är för höga, jag kan ju inte hoppa över, säger 81-åriga Manuel López och tittar upp på betongpelarna som utgör gränsen mot USA.

Han har rest till Tijuana för att se sin äldsta dotter Guadalupe, som lämnade Mexiko för många år sedan och lever som papperslös i USA.

– Jag måste se henne innan jag dör, innan jag försvinner iväg till kvarteret med korsen, säger Manuel, som är sjuk i lungcancer. På marken bredvid honom står en syrgastub.

Varje söndag - mellan klockan tio på förmiddagen och två på eftermiddagen - får familjer i USA och Mexiko möjlighet att träffas på varsin sida av betongpelarna, som täckts med ett så finmaskigt metallnät att inte ens fingertopparna kan mötas.

I vanliga fall kan man inte gå ända fram till gränsen på den amerikanska sidan.

Under Barack Obamas tid i Vita Huset har gränsbevakningen förstärkts med fler stängsel, extra vakter och kameror.

Samtidigt har tiotusentals fler mexikaner deporterats vilket lett till att många familjer splittrats.

– Clinton har ju lovat en migrationsreform de första hundra dagarna. Så hon är nog i alla fall bättre än Trump, säger 35-åriga Erika Rosas som bott i Los Angeles som papperslös sedan hon var barn. 


Eftersom Erika inte har uppehållstillstånd kan hon inte resa fram och tillbaka till Mexiko för att hälsa på sin pappa och bror, som båda deporterats under Obama-administrationen.

– Jag trodde att jag aldrig skulle få träffa dem igen. Nu ska jag möta min bror här vid stängslet. Min pappa är gammal och bor i södra Mexiko så han kan inte komma hit. Jag är rädd för att jag aldrig mer ska få se honom, säger Erika Rosas.

En bit bort ser jag 81-åriga Manuel, som försöker trycka in sina fingrar i metallnätets små hål. På andra sidan står hans 55-åriga dotter Guadalupe och gråter så att hon inte kan prata.

– Det gör inget. Jag är så nervös att jag inte heller vet vad jag ska säga. Men det känns bra att se henne, säger Manuel López.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".