Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Osäker opinion inför USA-valet

Publicerat söndag 6 november 2016 kl 19.30
Hör vår korrespondent Agneta Furvik om läget
(3:57 min)
Hillary Clinton och Donald Trump.
Hillary Clinton kampanjar i Raleigh, North Carolina och Donald Trump i Concord, North Carolina. Foto: AFP/TT

I USA duggar opinionsmätningarna tätt bara två dagar före valet. De flesta stora mätningarna ger demokraten Hillary Clinton en liten ledning på några procentenheter över republikanen Donald Trump. Men mätningarna ger långt ifrån hela bilden inför det amerikanska valet.

– Valrörelsen har varit fullständigt oförutsägbar och historiskt underlig på många sätt, så vi vet mindre än någonsin om hur det kommer att gå på tisdag, säger Agneta Furvik, Sveriges Radios korrespondent i New York.

Opinionsmätningar har tidigare ofta visat fel, men i det nationella genomsnittet av mätningar, där folk över hela USA fått frågan om de kommer att rösta på Hillary Clinton eller Donald Trump, så leder Clinton just nu, med mellan två och fem procentenheter i de större mätningarna.

Allt handlar egentligen om elektorsrösterna, och hur det kommer att gå i de olika delstaterna. Man kan nästan se det som att det är 50 olika val som sedan ska pusslas ihop, säger Furvik.

Antalet elektorsröster avgörs utifrån befolkningen i delstaterna. Den kandidat som når minst 270 av totalt 538 elektorsröster vinner valet.

De allra flesta delstaterna är redan säkra, men sedan finns det 10-12 stater där det är väldigt osäkert, och det är där kandidaterna satsar allting just nu för att försöka vinna, säger Agneta Furvik.

Men totalt sett kan det bli så att man kan vinna valet utan att få flest röster.

Kan det skilja bara några hundratals röster som det gjorde 2000 till George Bush fördel?

– Javisst kan det göra det. Efter omräkning och efter flera domstolsprocesser slogs det fast att George Bush vann Florida som är en mycket viktig delstat med 29 stycken elektorer. Därmed vann han hela valet, säger Agneta Furvik.

Det amerikanska valsystemet är mycket omdiskuterat och det finns många som vill riva upp hela elektorssystemet – diskussionen förs vid varje val.

Det är många som har förhandsröstat vad kan utläsa av det?

– Antalet förhandsröster tycks öka med tio miljoner per dag. Det slår alla tidigare rekord från tidigare val.

Just nu har 40 miljoner väljare röstat av de mellan 120-140 miljoner amerikaner som beräknas rösta totalt. Det är över en tredjedel av valmanskåren.

Undersökningar bland väljarna, som har förhandsröstat, tyder på att människor med latinamerikansk bakgrund har röstat i högre utsträckning än tidigare. 

– Många av dem tycks rösta på Clinton och det beror nog på att Donald Trump har gått ut väldigt hårt mot människor med latinamerikansk bakgrund, och utmålat dem som kriminella under sin kampanj, säger hon. 

Kan vi se ett färdigt valresultat på tisdag?

– Jag vågar faktiskt inte svara på när det kommer vara klart. Det finns indikationer på att Donald Trump inte kommer att acceptera valresultatet om det inte är väldigt tydligt. Vi får sväva i spänning och ovisshet ett bra tag till, säger Sveriges Radios korrespondent i New York.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".