Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få domar om illegala spelautomater – brotten hinner preskriberas

Publicerat söndag 6 november 2016 kl 06.50
För långa handläggningstider hos polisen
(1:59 min)
Lotteriinspektionen och spelautomat
1 av 2
– Våra polisanmälningar tycks inte leda till åtaI, säger Marcus Aronsson på Lotteriinspektionen. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio. Björn Larsson Ask/Svd/TT
Fredrik Olsson-Dahlberg polisinspektör i Västra Götaland
2 av 2
– Vi har resursbrist, och det leder ju till att de kriminella fortsätter, säger Fredrik Olsson-Dahlberg, polisinspektör i Västra Götaland. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio

När Lotteriinspektionen polisanmäler illegala spelautomater leder det sällan till rättsliga följder. Det visar deras egen granskning.

Lotteriinspektionen gjorde under åren 2014 och 2015 totalt 130 polisanmälningar om att kaféer, pizzerior och gatukök runt om i landet har illegala spelautomater i sina lokaler. Tio anmälningar har lett till fällande domar men nära en fjärdedel av förundersökningarna har lagts ned. Orsaken är bland annat att polisens handläggningstider är så långa, så brotten preskriberas innan handläggningarna är klara.

Lotteriinspektionen är kritisk till att brottslig verksamhet som omsätter miljoner får fortgå för att polisen inte utreder brotten, säger Marcus Aronsson, samordnare mot illegalt spel på Lotteriinspektionen.

– Våra polisanmälningar tycks inte leda till åtal. Framför allt är det så att polisens handläggningstider för de här anmälningarna som vi har gjort är väldigt långa. Vad leder det till? Det leder ju till att de här spelplatserna som har illegala spelautomater i dag och som vi har polisanmält kan fortsätta med sin brottsliga verksamhet.

De flesta illegala spelautomaterna finns i Västra Götaland, enligt polis och Lotteriinspektionen. Men sedan årsskiftet, när polisinspektör Fredrik Olsson-Dahlberg fick andra arbetsuppgifter, har ingen ansvar för regionens spelbrott, säger han:

– Det är resursbrist. Ingen vill jobba med det. Det är tidskrävande, det är omständligt. En person kan inte ensam driva sådana här ärenden. Man skulle vara en grupp i så fall.

Det betyder att den här typen av brottslighet är relativt riskfri att bedriva i regionen Västra Götaland, konstaterar polisinspektör Fredrik Olsson-Dahlberg:

– Detta leder ju till att de kriminella fortsätter. Detta är ju en form av grov organiserad brottslighet. Men det är ju inte prioriterat från myndighetens sida, på grund av att vi prioriterar brott mot liv och hälsa. Men det är ju stora belopp. Det handlar om miljoner som är i omlopp av svarta pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".