Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Tidningsdöden stoppas inte av nytt stöd"

Publicerat måndag 7 november 2016 kl 20.14
Stoppar inte tidningsdöden
(1:31 min)
Medieutredning.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

De nya pengar som skjuts till för det nya mediestödet räcker absolut inte, menar företrädare för mediebranschen. Det stoppar inte tidningsdöden.

Men det fanns också positiva reaktioner, inte minst på att det nya mediestödet breddas. Fler kan söka pengar.

– Vi är positiva till att man tar ett samlat grepp på mediestödet och att det är teknikneutralt, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna.

Det gällande presstödet är riktat mot papperstidningar och baseras på upplagan. Det nya föreslagna mediestödet blir teknikneutralt; tidningar, digitala medier, bildbyråer och andra ska alla kunna få stöd och upplagan ska inte spela någon roll.

– Det förslag som läggs nu är väl ungefär det förslag som borde ha lagts av den föregående presstödsutredningen som faktiskt havererade mer eller mindre och som gjorde att vi tappade 2-3 år på att modernisera det här stödet. Det är väl i alla fall bra att det nu är en utredning i fas med verkligheten, menar Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke betonar just teknikneutraliteten.

– Det stora omvälvande i det här förslaget är ju att det blir ett stöd till den fria pressen som inte är bundet vid en viss form, en viss kanal, säger ministern.

Men de nya pengar som skjuts till räcker inte, anser branschföreträdarna. Idag är pressstödet drygt 550 miljoner.

Det nya mediestödet ger en ökning med 165 miljoner fram till är 2020. Den summan stoppar inte tidningsdöden, menar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

– Vi måste vänja oss vid, tyvärr, att vi kommer att se en minskad utgivning i form av färre utgivningsdagar, men kanske också fortsatta nedläggningar av lokaltidningar. Om inte politiken snabbt svarar upp mot de utmaningar som kommer nu under digitaliseringen, säger Thomas Mattsson, Expressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".