Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårtolkade väljarundersökningar i USA

Publicerat måndag 7 november 2016 kl 21.42
"Väldigt låg säkerhet på de metoder som används"
(3:13 min)
Donald Trump och Hillary Clinton.
Svårt att tolka opinionsundersökningarna inför det amerikanska presidentvalet, anser vd:n på svenska undersökningsföretaget Novus. På bilderna presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton. Foto: George Frey/TT och Brendan Smialowski/TT

Intervju med undersökningsföretaget Novus vd Torbjörn Sjöström om amerikanska opinionsundersökningar inför presidentvalet.

Hur säkra är de valundersökningar som görs i USA just nu?

– Det är svårt att veta. Vi har ett grundläggande problem och det är att allt kretsar kring undersökningar där det väller in nya siffror hela tiden. Man gör allt för att tala om hur träffsäkra de är. Men bakom detta har vi en väldigt låg säkerhet på de metoder som faktiskt används.

– Vi har hamnat i ett läge där de flesta undersökningar i USA med svenska mått mätt är så pass dåliga att det inte riktigt går att avgöra valresultatet utifrån dem. Det går inte att avgöra om det är vanliga väljarröster eller elektorsröster, det blir allmänt rörigt.

Och vad är det som är så dåligt? Varför är det så svårt att mäta opinionen just nu i USA?

– Grunden är att man har bestämt sig för att ingen vill köpa de här undersökningarna. Istället försöker man leverera någonting så billigt som möjligt för att skapa så mycket uppmärksamhet som möjligt. Men man har gått bort från att ta ansvar för sina egna undersökningar. Titta på mediebevakningen nu, man ser inte en enda undersökare som tolkar sina undersökningar. Man hålls inte ansvarig för resultatet och då skruvar man ner, det blir lite mer och mer hästkött i den här färsen.

Några som har resurser att göra bra undersökningar, det är ju partierna och deras kampanjer. Finns det någonting som Clinton och Trump vet som inte vi vet?

– Barack Obamas kampanj gjorde 6000 telefonintervjuer om dagen. Han byggde ett eget undersökningsföretag, eftersom han insåg, precis som vi som kan branschen, att det inte går att lita på de publika siffrorna. Han visste i september att han skulle vinna valet till och med i Florida. Och den organisationen har ju Hillary Clinton också.

– Mitt Romney var inte alls lika duktig. Kanske är Trump det, men jag tror inte det. Han betalar inte ens sina egna undersökare, så jag tror att det är svårt.

Trumpkampanjen har ju lanserat begreppet "shy Trumps", att det skulle finnas en skara blyga Trumpanhängare som de här opinionsinstituten inte fångar upp. Finns det sådana tror du?

– Varje gång det dyker upp en populistisk ledare så trycks det ju på att underminera etablissemanget och undersökningsföretagen. Jag har väldigt svårt att tro att det finns en stor grupp "shy Trumps". Synen på presidentvalet är annorlunda här - man är öppen med vad man tycker, ställer skyltar på tomten, man har en helt annan syn på sitt partival och de här ”shy Trumps” kommer inte att vara en större grupp. Men det låter spännande.

Vi talar ibland om Ohio och det så kallade "rostbältet", där fabrikerna  och kolgruvorna lades ner. Allt försvann och människor sitter och hoppas på något stort. Hur avgörande tror du att Ohio kan bli för valresultatet?

– Det vågar jag inte uttala mig om. Men krafterna bakom detta är ju hela avstampet för Trumps kampanj. Man röstar kanske inte för Trump, man röstar mot allt annat. Förtroendet för regeringen är fruktansvärt lågt och regeringen är ju fullständigt handlingsförlamad. Så det finns mycket missnöje att ta på.

Hur tror du att det kommer att gå i valet, du som är expert på det här med framtidsutsikter och prognoser?

– Egentligen är jag expert på nutidsinsikter, men jag får gissa lite. Och jag har ju hela tiden sagt att Hillary Clinton kommer att vinna, så jag får stå fast vid det. Jag tror fortfarande att det inte finns tillräckligt många som kan köpa Donald Trump utifrån hans syn. Så vid högt valdeltagande kommer Clinton att vinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".