Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Jag känner absolut stor oro"

Publicerat tisdag 8 november 2016 kl 20.15
"Jag känner absolut en stor oro"
(7:33 min)
Fredrik Reinfeldt besöker Sveriges Radio och har amerikanska ballonger bakom sig
Fredrik Reinfeldt. Foto: Sveriges Radio/TT

Före detta moderata statsministern Fredrik Reinfeldt har sett valrörelsen på nära håll. Nyss hemkommen från USA berättar han om sina farhågor för att Donald Trump ska vinna valet. 

– Trump har ingen politisk erfarenhet och använder aggressivitet på ett sätt som är skadligt och farligt, säger han.

I flera intervjuer har Fredrik Reinfeldt varit väldigt positiv till Hillary Clinton som president. I Sveriges Radios valupptaktssändning uttryckte han även stora farhågor för en värld där Donald Trump är president.

Efter att nyss ha kommit hem från Kalifornien och sett valrörelsen på nära håll säger han att den inte går att jämföra med de tidigare.

– Det är ett splittrat och polariserat land som går till val. 

Hillary Clinton har ju dock ifrågasatts av många. Är det så säkert att hon blir en bra president?

– Det beror på vad man ser som USA:s roll i världen. Obama har i mångt och mycket slutat agera världspolis. Det tror jag att Hillary Clinton är mer beredd att göra, men det måste göras på ett genomtänkt sätt. Att tro att man bara genom missiler och krig har visat sig inte fungera.

Fredrik Reinfeldt säger att Hillary Clinton vet vad hon pratar om, är väl förberedd och mycket kunnig. Han ser Donald Trump som mer oklar och att han har ett mer slutet USA som sin vision är oroande.

– Alla kandidater beskriver givetvis sin politik som något gott. Det avvikande med Trump är att han är så aggressiv i sin retorik. Att det är utfall mot kvinnor och minoritetsgrupper driver ju upp opinionen i ett land där det är väldigt splittrat. Det är i grunden oklart vilken ekonomisk politik han kommer driva, hur han ser på Natos roll och kärnvapenanvändning. 

Många jämför honom med Ronald Reagan som också var väldigt ifrågasatt men som nu räknas som en av de stora amerikanska presidenterna. Kan det inte bli så med Donald Trump?

– Ronald Reagan förmådde fånga ett hopp om att USA skulle bli något bättre, något större. Det var lite så Barack Obama valdes och nu kommer här en presidentkandidat som har ett oerhört negativt budskap. Som pratar om USA som en sönderfallande ekonomi och klagar på allt, att ingenting fungerar och att det är trasigt och sönder. Det här är en person som söker mandat som bygger på negativitet, på misstänkliggörande och bristande tillit till människor.

Känner du dig orolig?

– Jag tror vi ska vara oroliga eftersom han verkar vara en så lättprovocerad person. Det får så långtgående konsekvenser och tar lång tid att reparera saker om en person har fyra år på sig att göra fel. 

Men i slutändan tror Fredrik Reinfeldt ändå att det är Hillary Clinton som slutgiltigt står som segrare, säger han till Ekot.

– Hon har ju egentligen lett hela tiden, om än med små marginaler. Jag tror att Hillary Clinton vinner. Men bara det faktum att det är jämnt och att vi faktiskt inte riktigt vet säger en del om hur efterspelet kommer bli i världens mäktigaste land.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".