Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler nyanlända får statlig praktik

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 06.00
Utredare: Vi är nästan nerringda
(1:59 min)
Delad bild: Skyltar på Arbetsförmedlingen och Skatteverket.
Bland de myndigheter som tar emot praktikanter är Arbetsförmedlingen och Skatteverket. Foto: Jessica Gow/TT, Christine Olsson/TT

Statskontoret har gjort sin första avrapportering till regeringen om hur väl myndigheterna lyckats få fram praktikplatser till nyanlända. 1 000 platser om året är målet. Och det ser man ut att klara, säger utredaren Andreas Hagström på Statskontoret.

– Vi är, jag ska inte säga nerringda, men nästan. Och vi upplever att myndigheterna är väldigt engagerade i den här frågan, och drar sitt strå till stacken.Vi har nästan fått ihop 400 praktikplatser under de första fem månaderna, säger Andreas Hagström.

Målet är 1 000 praktikplatser per år inom den statliga sektorn. Och det målet kommer att klaras utan problem. Den bedömningen gör man alltså på Statskontoret. Under perioden april till och med augusti i år fick 390 nyanlända personer som beviljats uppehållstillstånd praktik inom statsförvaltningen. Av dem var 140 kvinnor och 250 män. Och under hösten har många fler tillkommit, säger Andreas Hagström.

– Vi tror att det är nu som många kommer igång, under hösten. Många har redan gjort det, men att ännu fler kommer att komma i gång och vi tror att antalet kommer att öka till nästa inrapportering till oss.

Skogsstyrelsen stod för 150 av platserna under den första rapporteringsperioden. Transportstyrelsen kommer också att bli en stor praktikplats framöver, enligt Statskontoret. Göteborgs universitet, Arbetsförmedlingen och Skatteverket är andra myndigheter som tar emot praktikanter.

Detta var den första av tre avrapporteringen, före slutrapporten till regeringen den 1 mars 2019.En sak som ska undersökas närmare inför kommande rapporter är satsningens eventuella undanträngningseffekter, alltså om andra, närliggande grupper fått det svårare att hitta praktik.

Arbetssökande med funktionshinder är en sådan tänkbar grupp. Men det är för tidigt att dra några slutsatser ännu.

– Nej, det är väl något som vi får undersöka framöver om det finns konkurrens mellan de två grupperna. Men vi kan inte uttala oss om det, säger, Andreas Hagström på Statskontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".