Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaterna vill ha lagändring om åldersbedömningar

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 16.19
"Ska inte löna sig att ljuga om ålder"
(1:54 min)

Frågan om medicinska åldersbedömningar i brottsfall är svår och har flera gånger varit uppe i Högsta domstol. Moderaterna tror att en lagändring skulle lösa problemet.

Frågan om åldern hos personer utan ID-handlingar som begår brott är en svår nöt för de svenska domstolarna.

Ska medicinska åldersbedömningar överhuvudtaget gå att göra i brottsfall? Eftersom lagen kan tolkas som att möjligheterna till det är små, är frågan just nu uppe i Högsta domstolen, som Ekot rapporterat.

Men det är inte allt. För bara två veckor sen togs ett annat viktigt beslut om åldersundersökningar. Det var Högsta domstolen som den gången sa stopp till möjligheten att ge ett hårdare straff i de fall en redan dömd person i efterhand visar sig vara äldre. Det handlade om en av de dömda för gruppvåldtäkten på Fåfängan i Stockholm och nya uppgifter som tyder på att han var 20 och inte 16 vid brottstillfället. Det vill säga skillnaden mellan att få sluten ungdomsvård eller flera års fängelsestraff.

– Jag tycker det är viktigt att det inte lönar sig att ljuga om sin ålder men som det är nu så kan det bli fel, att den ålder man har är oriktig, och då måste det finnas ett sätt att rätta till det, säger Beatrice Ask (M), ordförande för riksdagens justitieutskottet. 
Hon efterlyser en lagändring, vilket hon framfört som en fråga till justitie- och migrationsministern.

– Det ska alltid vara ställt utom alla tvivel att saker och ting är på ett visst sätt, men om det nu uppdagas att det har varit oriktiga uppgifter, då är det inte rimligt att man hamnar inom sluten ungdomsvård när man egentligen borde sitta i fängelse, det får konstiga konsekvenser, säger Ask.

Varken Morgan Johansson (S) eller hans statssekreterare har kunnat kommentera det här men på Beatrice Asks fråga om att se över lagen har justitie- och migrationsministern Johansson tidigare svarat att det är viktigt att domarna utgår från korrekta uppgifter.

Han understryker samtidigt Högsta domstolens resonemang i den här frågan: att resning till nackdel för den enskilde enligt lagen endast är möjlig i de fall det handlar om att personen kan dömas för ett allvarligare brott, inte med ett hårdare straff som det handlar om här. 

Johansson avslutar med att han kommer följa utvecklingen i frågan, eftersom det är viktigt att "regleringen är ändamålsenlig, väl avvägd och står sig över tid".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".