Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Liberalerna: Systemet med förstelärare hade brister

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 20.43
"Man har lämnat rektorerna och lärarna i sticket"
(1:54 min)
Delad bild: Christer Nylander och ett klassrum med lärare och elever.
Det finns anledning att vara självkritisk i frågan om lärarlönelyftet, enligt Christer Nylander. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix/TT, Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Det fanns brister med det förstelärarsystem som alliansregeringen införde. Det menar Liberalernas utbildningspolitiske talesperson Christer Nylander:

– Det borde ha varit tydliga kriterier för vilka som skulle ha förstelärartjänster, säger han.

– Vi fann ju att huvudmännen inte tog emot förstelärarreformen på det sätt som vi hoppades. Det fanns flera som inte hade tydliga kriterier för vem som skulle omfattas, man gav tillfälliga löneökningar. Man lyfte bort lärarna från undervisningssituationen och gav dem administrativa uppgifter istället.

Det finns alltså anledning att vara självkritisk menar Christer Nylander. Det var hans egen partiledare, Jan Björklund, som när han var utbildningsminister införde systemet med förstelärare. Syftet var att öka attraktiviteten i läraryrket, men det har också blivit hårt kritiserat.

– Vi borde ha sagt att man skulle ha haft kriterier för hur huvudmännen använde de pengarna. Det skulle ha varit fasta tjänster, inte temporära, att man skulle vara kvar i undervisningssituationen och att man skulle ha tydliga kriterier för vilka som skulle ha förstelärartjänster.

Istället för att lära av alliansens misstag upprepar regeringen felen i det lärarlönelyft som man nu brottas med, enligt Christer Nylander:

– Jag tycker att det är riktigt dåligt skött av regeringen så som det har blivit. Det som nu händer är att man har lämnat rektorerna och lärarna i sticket och skyller ifrån sig på andra istället, säger han.

Därför vill Liberalerna att lärarlönelyftet förändras: rektor borde få använda de tilldelade pengarna fritt, inte som nu vara styrd av att den genomsnittliga löneökningen ska vara mellan 2500 kronor och 3500, samtliga lärare som är legitimerade ska kunna få del av de här pengarna, nu omfattas exempelvis inte lärare inom sfi och komvux av lärarlönelyftet. Vidareutbildning borde också premieras mer, anser Christer Nylander som tycker att regeringen borde ge lärare fler möjligheter till det:

– En lärare som fortbildar sig måste också märka det i sitt lönekuvert, säger Christer Nylander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".