Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Minst två döda i skalvet i Nya Zeeland

Uppdaterat söndag 13 november 2016 kl 19.25
Publicerat söndag 13 november 2016 kl 12.26
"Minst 45 efterskalv"
(1:57 min)
USGS map of the magnitude 7.8 earthquake in New Zealand on November 13, 2016.
Foto: USGS map

En flodvåg på omkring en meter slog in mot Sydön i Nya Zeeland på söndagen efter en kraftig jordbävning och flera efterskalv. Två personer omkom i skalvet, enligt premiärminister John Key.

Det första skalvet, med magnituden 7,8, hade sitt epicentrum omkring 90 kilometer nordost om staden Christchurch, med omkring 350 000 invånare.

Skalvet utlöste en flodvåg på omkring en meter på Sydöns nordöstra kust. Myndigheterna uppmanade alla som befann sig i närheten av havet att ta sig till högt belägna platser.

Skalvet kunde kännas i stora delar av landet. Kort därefter inträffade flera efterskalv, med magnituder omkring 6, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

Polisen bekräftade att två personer dött till följd av skalvet, varav en i otillgängliga trakter 15 mil från Christchurch. Myndigheterna befarar att fler dödsoffer kan ha krävts.

Premiärminister John Key har beordrat militärhelikoptrar till det drabbade området Kaikoura.

Megan Whelan på Nya Zeelands public service-radio upplevde skalvet så här:

– I mitt hus ramlade saker från väggarna, det har aldrig hänt förut trots att jag bott här länge och varit med om flera skalv, säger hon till Ekot.

Folk som bor nära havet evakuerar nu sina hus och beger sig inåt landet och tar sig till högre terräng, berättar hon. Medan vi pratar kommer ett av de många efterskalven.

– Allting skakar runt omkring mig, berättar hon och fortsätter beskriva att det kommit ganska lite information från de mindre orterna norr om Christchurch. Det har kommit några bilder på skadade hus men vi har inte kunnat verifiera dem. Så vi vet inte hur läget är där.

Sarah Sjöberg-Loose från Halmstad har bott i Christchurch i 13 år. Hon säger att hon kände skalvet.

– Det märktes, men det var inte så farligt, vi är vana här. Det var lite som att vara på en båt, det gungade i några minuter, säger hon till TT.

Svensken Erik Hellqvist befinner sig i Wellington, omkring 40 mil norr om Christchurch, där människor har gått ut på gatorna av säkerhetsskäl.

– Det skakade så in i bomben, sade han till Aftonbladet.

Christchurch är den största staden på Sydön, den större av Nya Zeelands två huvudöar. I februari 2011 drabbades staden av ett förödande skalv med magnituden 6,3, då över 180 människor omkom.

Så sent som i september skakades Nya Zeelands östkust av ett skalv med magnituden 7,1, som utlöste en mindre tsunami, dock utan att orsaka några större skador.

Reynir Bödvarsson, projektledare vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet, säger att skalvet är stort, men att det sannolikt inte är så allvarligt.

– 7,8 är ett stort skalv och kan få allvarliga konsekvenser, men i det här fallet är det långt borta från en större stad, så det är osannolikt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".