Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Världens poliser utreder allt fler sexbrott mot barn

Publicerat måndag 14 november 2016 kl 20.38
"Problemet är så stort att det hela tiden kommer mer"
(1:54 min)
Polisens utredare Björn Sellström.
Björn Sellström chef för barnpornografigruppen på Rikskriminalpolisen. Foto: TT

Allt mer våld mot allt yngre barn. Den mörka bilden tonar fram i en rapport där poliser från 26 länder svarar på frågor om brott som rör sexuella övergrepp mot barn.

Björn Sellström är svensk polis och gruppchef på Interpol. Han ser att polisen överhopas av sexbrottmål mot barn

– Problemet är så pass stort att det inte spelar någon roll hur mycket vi jobbar med det. Vi får ändå hela tiden mer att göra, säger Björn Sellström, gruppchef på Interpol och specialiserad på arbete mot sexuella nätbrott mot barn.

Polisen i USA, Europa och andra delar av världen får allt fler sexuella övergrepp mot barn att utreda. Det framkommer i rapport där företaget Netclean ställt frågor till 370 poliser i 26 länder.

Poliserna uppger grövre brottslighet än tidigare och flera vittnar om att bilder av övergrepp mot spädbarn sprids på nätet.

– Har man otur stöter man på ärenden där inte ens naveln är färdigläkt. Det finns ingen nedre åldersgräns för de här brotten, tyvärr, säger Björn Sellström.

Mycket delas via sociala medier som exempelvis Facebook.

Men merparten av övergreppen sprids i de delar av internet som är anonymiserade, det som kallas darknet.

– Det finns skäl att tro att det mesta distribueras i en dolda delen av internet, säger Björn Sellström.

Den ökade arbetsbördan för polisen kan bero på att brotten blir fler. Men den kan också delvis bero på att fler brott upptäcks.

– Ju fler som börjar jobba med det, desto större kommer problemet att förefalla vara. Eller så är det så sorgligt och fasansfullt att den här typen av brottslighet i sig ökar, säger Björn Sellström

För Sveriges del kommer i dagarna nationella riktlinjer mot nätrelaterad sexuell brottslighet mot barn.

Det innebär fler poliser över hela landet som ska utreda sådan brottslighet och ägna sig åt infiltration av sajter som sprider sexövergrepp mot barn.

Björn Sellström på Interpol efterlyser ett större fokus mot brottsoffren, barnen.

– Jag tycker personligen inte att det viktigaste är att fälla en person som laddat upp bilder eller spridit dem. Det viktigaste för oss är att ta reda på vem det är på bilden? Och hur får vi bort barnet från den miljön, säger Björn Sellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".