Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer svenskt bistånd till människor som flytt Boko Haram

Publicerat tisdag 15 november 2016 kl 06.00
Sveriges ambassad: Den humanitära situationen är väldigt allvarlig
(2:08 min)
Halima treårig, sjuk svältande flicka i Nigeria.
1 av 3
Halima är tre år och får näringsdropp för att rädda henne från att svälta ihjäl. Hon får ofta bara majsgröt varannan dag eftersom familjen flytt Boko Haram och förlorat allt. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Robert Keller, ministerråd Sveriges ambassad i Nigeria.i
2 av 3
Den humanitära situationen är väldigt allvarlig, enligt ministerrådet Robert Keller på Sveriges ambassad i Nigeria. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Arjan de Wagt Unicef
3 av 3
Arjan de Wagt är näringsexpert hos Unicef i Nigeria och fruktar att svältkatastrofen i norra Nigeria kan förvärras ytterligare under kommande månader. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio

Biståndsorganet Sida har beslutat ge 95 miljoner i förstärkt bistånd till den svåra humanitära situationen i länderna runt Tchadsjön där miljontals människor tvingats fly undan terrorgruppen Boko Haram och akut behöver mat och husrum.

I norra Nigeria är 400 000 barn undernärda, rapporterar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent.

På kliniken för svältande barn i Maiduguri som drivs av Nigeria tillsammans med Läkare utan gränser finns 110 bäddar. På en av dem ligger treåriga Halima. Hennes magra kropp skälver när läkarna försöker hitta en ven att ge näringsdropp genom och tillslut får de sätta katetern på hjässan. Halima har ständiga diarréer och hennes hud är skrynklig och full av sår på grund av svält.

– Jag har tappat mitt framtidshopp, säger Halimas mamma Yagana. Boko Haram tog våra 100 kor och mer än 20 av mina släktingar dog när armén försökte befria vår by. Vi tvingades fly och har inte råd att ge våra sex barn annat än majsgröt. Ofta bara varannan dag, avslutar hon.

Sverige har hittills i år gett 60 miljoner kronor till norra Nigeria i bistånd, men läget har förvärrats.

– Det är ungefär ett par miljoner människor som är internflyktingar. Det är hungersnöd inom en stor grupp av dessa människor så den humanitära situationen är väldigt allvarlig, enligt ministerrådet Robert Keller på Sveriges ambassad i Nigeria.

Sida förstärker därför med ytterligare 95 miljoner kronor i år för mattransporter, mediciner och tak över huvudet till de miljontals internflyktingar som just nu finns i norra Nigeria och grannländerna Kamerun, Tchad och Niger.

I sitt beslut skriver man att området kring Tchad-sjön en av världens mest bortglömda och underfinansierade katastrofer.

På svältkliniken i Maiduguri lyckas man rädda livet på de flesta barnen som läggs in, men hundratusentals barn i norra Nigeria kan omöjligt få plats här, eller ens ta sig hit eftersom Boko Haram fortfarande kontrollerar delar av denna landsända.

– Så fort nigerianska armén lyckas befria en ny by så kommer ytterligare flyktingar som inte ätit ordentligt på mycket länge, säger Arjan de Wagt på FN:s barnfond.

Unicef fruktar att det kommer att bli ännu värre för Nigerias barn kommande månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".