Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Militären i Nigeria svälter befolkningen för att locka ut Boko Haram

Publicerat fredag 18 november 2016 kl 05.00
Läkare utan gränser: Sätter upp vägposteringar för att begränsa transporter
(2:10 min)
En internflykting som vill vara anonym för att inte råka illa ut berättar om hur hans by Bale anfölls av Boko Haram och hur sedan Nigerias armé brände ned hela byn för att inte lämna någon mat åt terrorgruppen
1 av 2
En internflykting som vill vara anonym för att inte råka illa ut berättar om hur hans by Bale anfölls av Boko Haram och hur sedan Nigerias armé brände ned hela byn för att inte lämna någon mat åt terrorgruppen. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Arméns taktik att svälta ut Boko Haram förvärrar hungerkrisen anser chefen för Läkare utan gränsers Nigeriauppdrag Phillippe Le Vaillant.
2 av 2
Arméns taktik att svälta ut Boko Haram förvärrar hungerkrisen anser chefen för Läkare utan gränsers Nigeriauppdrag Phillippe Le Vaillant. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio

Enligt organisationen Läkare utan gränser förvärras hungerkrisen i landet av militärens taktik att svälta ut den islamistiska terrorgruppen.

– Att sätta upp vägposteringar för att begränsa mat- och livsmedelstransporter är ett vapen som Nigerias armé använder mot Boko Haram, åtminstone i staden Mungono när gränsen mot Tchad enligt vad en kapten berättade för oss öppet förra veckan, säger chefen för organisationen Läkare utan gränsers Nigeriauppdrag Phillippe Le Vaillant. Och genom att göra det så svälter vi även befolkningen i området erkände kaptenen.

I provinshuvudstaden Maiduguri möter jag internflyktingar som vittnar om att deras by Bale anfölls av Boko Haram. Terroristerna dödade flera bybor, stal djur och förstörde hus. När Nigerias armé senare kom så brände militären ned hela byn för att ingen mat skulle finnas kvar åt terrorgruppen.

– Arméns taktik förlänger svälten och det är inte bra att bränna mat, anser en man som vill vara anonym för att inte råka illa ut.

Själv förlorade han 50 säckar hirs, durra och bönor när hans gård brändes ned och nu bor han med fru och fem barn i ett plåtskjul i Maiduguri och har mycket svårt att föda familjen.

Hans vittnesmål stöds av flera andra bybor som upplevt samma sak och de nämner ytterligare två byar som råkat ut för nedbränningstaktiken. Byborna har viss förståelse för tillvägagångssättet, men kräver ekonomisk kompensation eftersom de inte har något att återvända till när väl deras by är säker.

Nigerias hälsominister, professor Isaac Adewole, tillbakavisar att armén skulle använda svält som ett vapen mot Boko Haram.

– Det finns inga dokument som stöder det, hävdar hälsoministern.

Nigerias armé har dock själva framhållit att man lyckats tillfångata 76 Boko Haram-medlemmar i Gwoza i mars i år på grund av svält.

Amnesty har också i en rapport förra året dokumenterat 8000 fall av krigsbrott från militären, bland annat genom svält i fångläger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".