Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Varning för nätattacker i jul

Publicerat fredag 18 november 2016 kl 06.50
Dataskärmar med kod. Foto: Thomas Winje Øijord/TT.

Under de kommande storhelgerna kommer nätets vandaler att slå till med nya stora överbelastningsattacker, varnar IT-jätten Akamai.

Attackerna har blivit allt mer kraftfulla det senaste året.

Nätattacker som stänger ner stora sajter och tjänster har blivit vanligare och mer uppmärksammade. Akamai varnar för en ny våg av stora attacker lagom till jul.

Enligt David Jacoby, IT-säkerhetsexpert på Kaspersky Lab, finns det historiskt stöd för en sådan varning. Förra julen slogs bland annat de populära speltjänsterna Playstation Network och Xbox Live ut av överbelastningsattacker.

Men de som ligger bakom attackerna behöver nödvändigtvis inte vara särskilt illasinnade, tror David Jacoby. I stället kan det helt enkelt handla om att vara uttråkad.

- De som ligger bakom de här attackerna kanske är tonåringar som går i skolan, eller något äldre personer som har ett jobb men är lediga. Och är man ledig blir man lätt lite uttråkad och kan göra lite som man vill, säger han.

I en rapport om säkerhetsläget på internet för årets tredje kvartal konstaterar Akamai att antalet distribuerade överbelastningsattacker (ddos) har ökat med över 70 procent jämfört med samma kvartal förra året. Samtidigt har attackerna blivit mer kraftfulla.

Under det gångna kvartalet noterades den högsta bandbreddsanvändningen hittills i två separata attacker: 629 Gbps respektive 555 Gbps.

629 gigabit per sekund motsvarar ungefär 31 000 personer som samtidigt tittar på en Netflix-film i den allra högsta HD-kvaliteten eller runt 250 000 Spotifylåtar i högsta kvalitet som streamas samtidigt.

Förklaringen till den ökade kraften i attacken är enkel, menar David Jacoby.

– Folk får snabbare och snabbare uppkoppling hela tiden. Tänk dig att prylar hos hundra personer blir hackade och de sitter alla på en gigatbitlina (uppkoppling med 1 Gbps i hastighet). Det är hundra gigabit per sekund, säger han.

Boven i dramat heter uppkopplade datorer och prylar med dålig säkerhet och dåliga lösenord som kapas och samlas i så kallade botnät. När flera stora nättjänster med miljontals användare slutade att fungera förra månaden var det just ett botnät, Mirai, som slog till.

– Det är uppbyggt av nätverksuppkopplade prylar. Alltså inte datorer utan webbkameror, nätverksdiskar, routrar och andra prylar, säger David Jacoby.

- Om folk bytte standardlösenordet innan de kopplade upp sina prylar skulle Mirai inte ha funnits, säger han.

Elektroniktillverkarna gör det inte alltid enkelt att uppdatera uppkopplade prylar med säkrare programvara — och ofta tappar de intresset för att göra gamla produkter säkra när en ny modell har börjat tillverkas.

Som användare kan du ändå med enkla medel skydda dina prylar från att bli kapade, enligt David Jacoby:

– Byt standardlösenord på alla prylar, även i routern. Koppla in alla prylar via routern, i stället för direkt mot internetanslutningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".