Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny regering ska göra Sri Lanka till en rättsstat

Publicerat fredag 18 november 2016 kl 10.43
Demonstration. Foto: Scanpix.
Tamiler demonsterar mot Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa. Foto: Scanpix.

Så många som upp emot 100 000 människor befaras ha dött under det 26 år långa inbördeskriget i Sri Lanka som tog slut för över sju år sedan.

Nu med en ny regering har arbetet med att åter göra Sri Lanka till en rättsstat påbörjats, men än återstår mycket och vittnen pratar om fortsatta övergrepp.

Men i veckan inför FN:s kommite mot tortyr sa regeringsrepresentanter att Sri Lanka är på rätt väg.

– Vi arbetar nu för att följa FN:s lagar om mänskliga rättigheter och åter bli en rättsstat, sa Jayantha Jayasuriya till FN:s kommite mot tortyr i Geneve.

De tamilska tigrarna tog till vapen 1983 för att skapa en självständig stat i norra Sri Lanka. FN har slagit fast att under de följande 26 åren gjorde sig både tigrarna och militären sig skyldiga till krigsbrott.

När president Rajapaksa 2008 beslöt sig för att krossa upproret blev konflikten än blodigare. Runt 300 000 människor, de flesta tamiler, blev fast mellan de båda stridande och tiotusentals civila dog utan en chans att fly innan kriget tog slut i maj 2009.

De följande åren fortsatte förföljelsen mot de som motsatte sig president Rajapaksas hårdföra politik. Många fördes i hemlighet bort och dödades.

Men sedan en ny president valdes för snart två år har Sri Lanka tagit kliv framåt vad gäller att följa lagar kring mänskliga rättigheter, säger Raisa Wickrematunge som arbetar på Groundviews, en fristående medborgarjournalistisk nätsida.

– Men samtidigt så går arbetet mycket långsamt och mycket få har gripits, säger hon.

Det finns också stora frågetecken kring arbetet med landets nya terrorlag som många anser kan användas mot oppositionella och som fortfarande ger militären stor makt kring brottsbekämpning.

Och många blev arga när det visade sig att den nuvarande chefen för landet säkerhetstjänst, Sisira Mendis, ingick i Sri Lankas delegation till Genève där de skulle försvara sitt arbete mot tortyr.

– Ja, mycket frustrerande att de skickar någon som själv i rapporter försvarat användandet av tortyr, säger Raisa Wickrematunge.

Igår gick flera av de tamilska organisationerna ut och krävde att Mendis skulle gripas i Schweiz och ställs inför rätta anklagat för att under krigsslutet beordrat militär och polis använda tortyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".