Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vår Krog rättegången avslutades i dag

Publicerat fredag 18 november 2016 kl 12.24
Samtliga dömda nekar till brott
(1:41 min)
Illustration av de misstänkta för skjutningarrna på Vår krog och bar i Göteborg.
Illustration: Susanne Lindeborg

I dag avslutas rättegången i hovrätten angående skjutningen på Vår Krog och Bar på Hisingen i Göteborg förra året. Åklagarna vill att de långa fängelsestraff som utdömdes i tingsrätten ska kvarstå.
Samtliga dömda nekar till brott och försvaret pekar i sitt slutanförande på bristerna i utredningen.

Thomas Larsson försvarar en av de morddömda.

– Hur har det gått till och hur kan det komma sig att det överhuvudtaget inte finns ett enda spår av gärningsmännen på brottsplatsen? Det finns ingenting som visar vilka som har varit på plats säger försvarsadvokat Thomas Larsson i sin slutplädering i hovrätten idag.

Thomas Larsson som försvarar en av dem som dömdes för mord i tingsrätten pekar i sitt slutanförande på svagheterna i åklagarnas utredning. Många vänner och anhöriga till de anklagade finns på plats i säkerhetssalen denna sista rättegångsdag.

Åtta personer dömdes mot sitt nekande till långa fängelsestraff för att gemensamt och i samråd genomfört skjutningen på Vårväderstorget förra året. Två personer dödades och åtta skadades. Förundersökningen och rättegången är en av de största i Västra Götaland någonsin och åklagarna lägger fram en omfattande kartläggning av vapen, bilar, uppkopplingar av mobiltelefoner och annat men har inte kunnat bevisa vem som höll i vapnen.

Nu blir det hovrättens sak att avgöra om bevisen räcker.

– Vi är medvetna om hur det ser ut och det har vi varit helt öppna med nu har vi en utredning som ändå kan leda fram till vilka som gjort det här och den är mycket grundlig och omfattande och vi menar att den visar de här fem personerna som är åtalade som gärningsmän och tre personer som medhjälpare, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

I tingsrättens dom beskrivs händelsen som en uppgörelse mellan kriminella gäng. Men från de tilltalade saknas många förklaringar.
Under hela rättsprocessen har de haft svårt att minnas och varit ovilliga att berätta.

–  Vi vet ju inte mer än vad grabbarna har sagt. Varför de inte sagt det de kanske borde ha sagt det vet vi inte. Minnesförlusterna kan möjligen handla om rädsla. Vi vet iallafall att det inte brukar talas så mycket om detaljer i sådana här sammanhang för de som är misstänkta eller som i det här fallet tilltalade. Det är tråkigt säger Thomas Larsson försvarsadvokat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".