Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att få igenom smidigare gränskontroller

Publicerat fredag 18 november 2016 kl 14.27
Skulle krävas en grundlagsändring i Danmark
(1:54 min)
Ben och skor och en polis ben och skor. På golvet står det stopp.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det kommer att bli mycket svårt att få igenom möjligheten till smidigare gränskontroller mellan Sverige och Danmark.

Orsaken är att det skulle krävas en grundlagsändring i Danmark eftersom i det dagsläget skulle strida mot den danska grundlagen om svenska poliser skulle få verka på danskt territorium och kunna utföra gränskontroller på där.

Enligt Sören Pind handlar det om att det skulle strida mot den danska grundlagen om svenska poliser skulle avvisa flyktingar på dansk jord, eller på Danmarks territorium.

Skulle det bli aktuellt med att ändra grundlagen så krävs det en omröstning i Folketinget då fem sjättedelar av ledamöterna i danska Folketinget måste ställa sig bakom grundlagsförändringen.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman säger att han driver på för att till exempel pendlarna över Öresund ska få smidigare gränskontroller och därmed minska restiderna, samtidigt som han vill att gränskontrollerna ska vara kvar.

– Min ingång är väldigt enkel, vi vill fortsätta med gränskontroller, men vi vill minska problemen för pendlarna i Öresundsregionen. Då måste vi hitta åtgärder som gör att vi kan gå tillbaka till den gamla tidtabellen och få en smidigare tågtrafik, säger han.

– En sak som jag fört fram är att göra gränskontrollen på tåget istället, eller bara göra gränskontrollen på svensk sida om det skulle vara lättare. Men om man bara utgår från pendlarnas perspektiv vore det bästa att göra båda kontrollerna på Kastrup, för då skulle man få minst möjliga. Går inte det får man göra det som gör näst minst inverkan på pendlarna.

Vad har du fått för besked ifrån danskarna så här långt?

–  Vi för bra samtal med danskarna, men vi är inte på något sätt i hamn eller har en färdig lösning. Vi diskuterar ett antal olika lösningar.

–  Jag hoppas ju att vi ska ha en lösning på plats under den här perioden för gränskontroller, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".