Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad resistens mot superantibiotika i Europa

Publicerat lördag 19 november 2016 kl 13.17
"Det är ju här som väcker mest oro"
(1:33 min)
Odlingsplatta med bakterier, varav några är resistenta mot antibiotika, på laboratoriet vid antibiotikaforskningsenheten Klinisk mikrobiologi i Uppsala. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.
Odlingsplatta med bakterier, varav några är resistenta mot antibiotika, på laboratoriet vid antibiotikaforskningsenheten Klinisk mikrobiologi i Uppsala. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Antibiotikaresistensen i Europa fortsätter att öka, visar en rapport från europeiska myndigheten ECDC som arbetar med sjukdomskontroll.

Resistensen mot karbapenemer och colistin, som är de typer av antibiotika som man använder när inget annat biter, ökar också.

Användningen av colistin fördubblades bland patienter i Europa mellan 2010 och 2014.

– Det är ju det som väcker mest oro, som är det absolut allvarligaste. Att de allra sista antibiotika vi har att ta till, när inget annat funkar, att resistens sprider sig även mot dem, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

I takt med ökad antibiotikaresistens tvingas man använda den sista linjens antibiotika allt mer och då ökar också resistensen.

Förhoppningen är att kunna utveckla nya sorters antibiotika som är ännu mer kraftfulla, men den utvecklingen ligger idag långt fram i tiden säger Malin Grape.

Men spridningen av antibiotikaresistens skiljer sig mycket åt mellan olika europeiska länder, där Sydeuropa är värst drabbat.

– I de norra delarna av Europa har vi en lägre användning av antibiotika och därmed också en lägre nivå av resistens, medan i de södra delarna av Europa används det mer och där har man också högre resistensnivåer, så det här hänger ihop förstås, säger Malin Grape.

Folkhälsominister Gabriel Wikström säger att utvecklingen är mycket oroande, och att Sverige som arbetat aktivt med frågan länge har ett ansvar att sprida vår kunskap för att bekämpa antibiotikaresistensen globalt.

– Jag skulle vilja säga att den första åtgärden handlar om att öka medvetenheten. Vi har tyvärr alltför många regeringar runtom i världen som inte tar frågan på det allvar den förtjänar.

– Tack och lov har det kommit nya rapporter som visar just hur allvarlig frågan är: det handlar om tio miljoner döda per år i ett framtida scenario, och en totalkostnad på 100 biljoner dollar. Det här är storheter som det inte går att bortse ifrån. Det måste tvinga regeringar att agera, säger Gabriel Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".